App in de kijker

 

Elke maand zet MakerBib een handige of leuke app in de kijker.

logo quizlet

Oktober 2021: Quizlet

Het schooljaar is begonnen en de eerste toetsen zijn alweer achter de rug. Woordjes en begrippen leren kan een hele opgave zijn.
Met de app Quizlet wordt het makkelijker én leuker.

Je kan zelf de woordenlijsten met hun vertaling ingeven, of oefenen met lijsten die al door andere gebruikers werden ingegeven. Misschien maakt je leerkracht wel sets voor de hele klas?

Als het lijstje ingegeven is, kan je dit op verschillende manieren inoefenen: traditioneel of in spelvormen. Doordat je op verschillende manieren kan oefenen, lukt het beter om de woorden en begrippen écht te onthouden. Je leert de betekenis, uitspraak en schrijfwijze.

Bekijk deze video voor meer uitleg. De app is gratis. De Plus versie (zonder reclame) is betalend.

Download de app in: Apple App Store | Google Play store

Lijn
Logo fundels app

September 2021: Fundels

De Fundels app brengt de mooiste AVI-verhalen en prentenboeken tot leven! Eigenlijk zijn zij de super-de-luxe uitvoering van een e-boek voor kinderen.

Fundels kinderboeken zijn ontspannend, maar ook nuttig. Op een kindvriendelijke en speelse manier stimuleert Fundels de taalontwikkeling van kinderen van 3 tot 8 jaar. Ontdek via de app meer dan 120 prenten-en leesboeken. Het verhaal wordt voorgelezen. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag met spelletjes, tekeningen en activiteiten. Samen spelen en leren om je kind een extra duwtje voor het nieuwe schooljaar te geven.

Hoe lees je gratis Fundels?

 • download de Fundels app in de App Store of via Google Play
 • klik op het bib logo en log in met je Mijn Bibliotheek account
 • per jaar kan je 7 Fundels boeken gratis lenen 
 • je leent een Fundel boek voor 4 weken
 • tijdens elke schoolvakantie krijg je nog eens extra ontleen-tegoed 
Lijn
logo app uitinvlaanderen

Augustus 2021: UiTagenda

Heb jij de zoektocht van Vlieg in de bib al gedaan? Wil je nog meer zoektochten, of andere leuke activiteiten (met of zonder kinderen) doen? Gebruik dan zeker de app UiTagenda.

De app biedt de meest volledige agenda voor cultuur en vrije tijd in Vlaanderen en Brussel. Vind snel informatie over waar je hier en nu naartoe kan, of grasduin doorheen de evenementen die later of elders plaatsvinden.

Wat te doen met de kinderen? Welke film, concert, tentoonstelling of museum meepikken?
Zijn er leuke markten in de buurt? Waar is het prettig fietsen en wandelen?

De app zelf is een beetje verouderd, maar de inhoud is zeker up tot date.

Download de app gratis in: Apple App Store | Google Play store

Lijn
logo take control of the tower

Juli 2021: Take Control of the Tower

Voor de zomer stellen we een spelletjesapp voor die je tijdens de vakantie kan spelen.

Misschien ga je met het vliegtuig op vakantie? Of wil je weten hoe het is om luchtverkeersleider te zijn? Ontdek het in Take Control of the Tower.

In deze app regel jij het luchtverkeer op Schiphol, de app is ontwikkeld door Luchtverkeersleiding Nederland. Je oefent al spelend ruimtelijk inzicht en stressbestendigheid.

De app is geschikt vanaf 6 jaar en (veel) ouder.

Download de app gratis in: Apple App Store | Google Play Store

Lijn
hivelife

Juni 2021: HiveLife

Hivelife is een superleuk en educatief game over bijen voor jong en oud. Ben je een echte stuntvliegbij die alle bloemen kan bestuiven? Kan je lang in de lucht blijven door snel het afval weg te tappen? Herken je de hommels met je speciale ‘bee-vision-bril’? Gebruik je de goede bijenplanten en geraak je uit het doolhof? Hoe lang hou je de bladluizenplaag onder bedwang?

Laat je uitdagen door de boeiende en wonderlijke bijenwereld.

Met Hive Live op je tablet leer je op een speelse manier alles over ons milieu door de ogen van de bijen. In ons spel vind je puzzels, kwisvraagjes, memory, doolhofspel, bloementapijt, nectarspel, larven vangen, milieuspel, ...  Het spel is bedoeld voor klassen, natuurvrienden, bijenkenners, jong en oud, kortom voor iedereen!

Download de app gratis in: Apple App Store | Google Play Store 

Lijn

 

Mei 2021: Hebban Boekenapp

Lezen is je ding en je praat graag over boeken? Dan is de Hebban boeken app écht iets voor jou. Met deze app kan je lijstjes (digitale boekenplanken) maken vanboeken die je hebt gelezen, of nog wil lezen. Je kan deze boeken ook beoordelen en nieuwe boeken ontdekken. Je maakt als het ware je eigen leesportfolio. Het laatste boekennieuws, of interviews met (inter)nationale auteurs lees je in de Newsroom.

Maar de Hebban Boekenapp is meer: het is een echte leescommunity! Doe mee aan leesuitdagingen, digitale boekenclubs, wedstrijden, discussies op fora en meer. De app heeft ook een ingebouwde ISBN-scanner. Als je hiermee de barcode op het boek scant, krijg je meteen recensies.

Weet je niet met welk boek je moet beginnen? Probeer ook Mijn Leestipper voor boekentips op jouw maat.

Download de app gratis in: Apple App Store | Google Play Store 

Lijn
logo strava

April 2021: Strava

Buiten wandelen, fietsen en hardlopen is een goede gewoonte die we graag volhouden. De app Strava kan je daarbij helpen.

De kans is groot dat je al eens van Strava gehoord hebt, of het misschien zelfs gebruikt.

Hier zijn alvast nog eens de voordelen:

Met de gratis app Strava kunnen sporters hun prestaties vastleggen en deze met elkaar vergelijken. Je kan statistieken opvragen over je afgelegde afstand, tempo, snelheid, het hoogteverschil en je verbrande calorieën... Er is ook een kaart van elk afgewerkt traject. Strava maakt het ook mogelijk om je vrienden te volgen en het op te nemen tegen elkaar. Je kan je sportactiviteiten ook delen op sociale media. 

Zin om met Strava aan de slag te gaan? Doe dan zeker mee met de 10 weken challenge van buurtsporten. 

Download de app gratis in: Apple App Store | Google Play Store

Lijn

Maart 2021: Lightbot

Lightbot

Lightbot: Code Hour is een educatieve app voor kinderen waarmee ze spelenderwijs leren programmeren. De speler leert codes om een robot acties te laten uitvoeren. Het doel is een puzzel op te lossen met behulp van coderingsopdrachten die steeds moeilijker worden.

Het spel werkt heel intuïtief, binnen enkele minuten ben je aan het coderen!

Download de app gratis in: Apple App Store | Google Play Store

Lijn
myshopi

Februari 2021: myShopi

Een app die je helpt en duurzaam te zijn én geld te besparen? Dat is myShopi. In deze app staat een overzicht van alle geldende folders van de grote winkels in België. Denk maar aan Aldi, Delhaize, Kruidvat, Gamma, Hubo, Lidl …

Je kan filteren op winkels bij jou in de buurt, dus je kan de sticker op je brievenbusplakken: geen folders meer voor jou! En dat is natuurlijk een hele hoop papier minder … onze planeet zal je alvast dankbaar zijn!

Met deze folders kan je in één keer handige boodschappenlijstjes maken. Je ziet de producten die in afprijzing zijn en de app geeft ook suggesties. Soms zijn er ook cashbackacties van myShopi zelf. Zo kan je boodschappen doen en geld besparen tegelijk.

Heb je nog veel plastic klantenkaarten? Deze kan je digitaal bewaren in myShopi, zo heb je ze altijd bij de hand.

Download de app gratis in: Apple App Store |   Google Play Store

Lijn
duolingo

Januari 2021: Duolingo

Wil je in 2021 een nieuwe taal leren? Dan is de app Duolingo iets voor jou. Je leert spelenderwijs een nieuwe taal. De oefeningen helpen je de woordenschat op een efficiënte manier te leren. Elke les duurt maar een paar minuten en dankzij de beloningen blijf je gemotiveerd.

Vanuit het Nederlands kan je enkel Engels leren. Een minpunt is dat je al een goede Engelse basis moet hebben als je andere talen wilt leren. Maar als Engels geen probleem is, dan heb je de keuze uit heel wat meer talen. 

Download de app gratis in: Apple App Store |   Google Play Store  

Lijn
coronalert

December 2020: Coronalert

Coronalert is een gratis app die helpt om de verspreiding van corona te vertragen. Met wie had je eergisteren contact? En de dagen daarvoor? Met wie zat je samen in de bus? Vaak ken je hen niet eens persoonlijk. Toch is elk nauw contact een risico.

Hoe werkt het?

Download de app en laat je bluetooth altijd aan staan. Vanaf dan registreert de app automatisch:

 • alle anonieme codes die uitgestuurd worden door de gsm’s van Coronalert-gebruikers waarmee je in nauw contact komt.
 • de afstand tussen je gsm en de gsm van de andere app-gebruiker.
 • de duur van elke nauw contact tussen je gsm en de gsm van de andere app-gebruiker.

Was je gsm minstens 15 minuten, op minder dan 1,5 meter verwijderd van de gsm van een besmette Coronalert-gebruiker? Dan krijg je een melding dat je een risicocontact hebt gehad.

Maar nooit met wie, waar of wanneer. Doordat alle informatie volledig anoniem wordt verzameld, komt niemand ooit je persoonlijke gegevens te weten.

Waarom de app gebruiken?

Het opvolgen van contacten is belangrijk om de verspreiding van het virus te vertragen. Hoe meer mensen de app downloaden en gebruiken, hoe meer Coronalert zal helpen bij het opsporen van contacten.

Dankzij de app wordt er niet alleen sneller gewaarschuwd, maar is het ook mogelijk om contactpersonen te waarschuwen die je niet persoonlijk kent.

De app helpt de contactracers en vertraagt het virus. Hoe meer mensen de app downloaden en gebruiken, hoe meer Coronalert zal helpen bij het opsporen van contacten.

Meer weten?

Alle info vind je op https://coronalert.be/nl/

Kenniscentrum ARhus organiseerde een online sessie 'Al je vragen over de Coronalert app beantwoord', bekijk ze hier https://youtu.be/_nIVFfkJTdg
 

Download de app gratis in: Apple App Store |   Google Play Store  

Lijn

November 2020: AllTrails

AllTrails

Een herfstvakantie in lockdown, weer veel tijd om te lezen, maar ook beweging is heel belangrijk! Ontdek de natuur met wandel-, fiets-, backpack- en hardlooproutes dankzij de app AllTrails.

Zoek een wandeling, mountainbiketocht of trailrun die bij jou past. Je kan filteren op moeilijkheidsgraad, afstand, hondvriendelijke, kindvriendelijke en rolstoelvriendelijke wandelpaden. Je kan de routes verkennen en bewaren, bij vertrek volg je de GPS instructies. Al je activiteiten kan je registreren en delen op sociale media.

De app is gratis tenzij je de routes ook offline wilt gebruiken, dan betaal je abonnementskosten. Dit is een Engelstalige app, maar het gebruik is heel intuïtief.

Download de app gratis in: Apple App Store  |   Google Play Store  

Lijn

 

Mijn eerste woordjes maken

Oktober 2020: Mijn eerste woordjes maken

De eerste maand van het schooljaar is alweer achter de rug. Leerlingen van het eerste leerjaar leerden hun eerste letters lezen en schrijven. De app in de kijker is deze maand speciaal voor hen!

Met de ‘Mijn eerste woordjes maken’ app leren kinderen letters en woorden herkennen. Door de letters naar de juiste plaats te slepen, leren ze de woorden schrijven. Er zijn 3 verschillende niveaus in het spel en je kan woorden van 3 tot en met 9 letters opbouwen. De app is eenvoudig in gebruik en gratis.

Download de app gratis in: Apple App Store  |   Google Play Store  

Lijn

September 2020: Microsoft To Do

Microsoft To do logo

September, het nieuwe schooljaar start en ook andere activiteiten starten opnieuw op. Een goede planning is belangrijk. Daarom stellen we Microsoft To Do voor. Met Microsoft To Do kan je heel eenvoudig je dag plannen.

Je geeft je voorkeuren door: wil je je huishoudelijke taken oplijsten? Of wil je een lijstje maken voor boodschappen, voor films die je wil zien, voor reizen die je wil maken, of toch voor het werk?

Nu kan je taken aan je lijstjes toevoegen, lijstjes bijmaken, of verwijderen. Elke taak kan je weer opdelen in subtaken, moest dit nodig zijn. Is de taak afgerond? Dan kan je afvinken, niets geeft een beter gevoel dan afvinken en doorstrepen.

Je kan je laten herinneren als een bepaalde taak een deadline heeft, je krijgt dan een melding als de deadline in zicht komt. 

Download de app gratis in: Apple App Store  |   Google Play Store  

Lijn

Augustus 2020: PictureThis

picturethis app

In de zomer is de natuur misschien wel op z’n mooist, maar kan jij een naam plakken op al die planten- en bloemenpracht? Om je te helpen kan je de app ‘PictureThis’ gebruiken.

Het gebruik is eenvoudig: je opent de app en maakt een foto van het blad van de plant waar je meer over wil weten. Dan geeft de app de naam van de plant, maar ook meer info. Is de plant eetbaar, of giftig? Hoe kan je ze het best verzorgen?

Je leert veel van de natuur en krijgt ook prachtige natuurfoto’s te zien.  Staat de plant in jouw tuin of woonkamer? Dan kan je ook instellen dat de app je waterherinneringen geeft. Of omgekeerd kan ook: tips om de verspreiding van onkruid tegen te gaan.

Je kan ook je eigen foto’s uploaden en zo in contact komen met andere natuurliefhebbers.

Download de app gratis in: Apple App Store  |   Google Play Store  

Lijn

Juli 2020: Hoplr

Hoplr

Hoplr is een digitaal buurtplatform. Alleen jouw buren zijn lid van deze online community. Maar het doel van de app is juist op de buurt offline samen te brengen en fijner te maken.

Met Hoplr leer je je buren (beter) kennen. Misschien delen jullie eenzelfde hobby zonder dat je het wist? Maar je kan ook hulp vragen voor klusjes. Of je kan een oproep doen om bepaald gereedschap te lenen. Je kan makkelijk een buurtactiviteit organiseren, zoals een garageverkoop.

Hoplr kan ook ingezet worden in buurtzorg: een fysiek netwerk dat eenzaamheid probeert tegen te gaan en ouderen kan helpen.

Dus hoe meer buren lid worden van Hoplr, hoe beter de app werkt.

Meer info: https://www.bree.be/online-buurtplatform-hoplr

Lijn

Juni 2020: StorySign

storysign

Voor ieder kind is leren lezen een belangrijke stap in hun leven, maar voor kinderen die bijna of volledig doof zijn is het vaak een overweldigende uitdaging.

StorySign is een gratis app die dove kinderen helpt met lezen door de tekst uit de mooiste en bekendste boeken te vertalen naar gebarentaal. Door de kracht van AI en Augmented Reality brengt StorySign deze boeken tot leven en kunnen dove kinderen genieten van de mooiste verhalen, net als andere kinderen. 

Download de app gratis in: Huawei App Gallery  |   Google Play Store   |   Apple App Store

Lijn

Mei 2020: Eerste Hulp app

ehbo app

Een ongeval is snel gebeurd. Daarom kan je maar beter je Eerste Hulp Bij Ongevallen goed kennen. Om je daarbij te helpen lanceerde het Rode Kruis een EHBO-app. 

De app helpt bij ernstige situaties zoals een hartstilstand. Maar ze helpt ook bij brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing. Met deze EHBO-app heb je alle EHBO-instructies altijd op zak. In een noodsituatie geeft de app je ook gesproken instructies.

Met de app kun je ook de dichtsbijzijnde draagbare AED's (automatische externe defribrilator) terugvinden. Ken je er eentje die niet in de app staat? Dit kan je melden, zo worden alle AED toestellen in kaart gebracht.

Download de app in de App Store of Google Play. Meer info: www.rodekruis.be 

Lijn
itsme

April 2020: itsme

itsme is een app die toelaat om op een veilige, makkelijke en betrouwbare manier je identiteit aan te tonen of transacties te bevestigen. Overal en altijd inloggen met één enkel wachtwoord? Vanaf nu kan dit allemaal met itsme op je smartphone.

Om itsme te kunnen gebruiken, moet je eerst de itsme-app downloaden in de App StoreGoogle Play of Huawei AppGallery. Koppel daarna eenmalig je identiteitsgegevens aan je itsme-account.

Dit kan op verschillende manieren:

 1. Via de partnerbanken: Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC
 2. Via de itsme®-website met je eID en je eID-kaartlezer
 3. Met je LuxTrust token of scan

Je persoonsgegevens zijn belangrijk. Daarom volgt itsme de Europese regelgeving voor elektronische identificatiemiddelen (eIDAS) en de Europese privacy-verordening (GDPR) waardoor je gegevens op de best mogelijke manier worden beschermd.

Itsme is dus je ‘digitale ID’. Met de app kun je veilig inloggen bij al je accounts, van overheidsinstellingen tot banken. De kracht van itsme is dat je er op een veilige, makkelijke en betrouwbare manier mee inlogt en transacties bevestigt. De app is officieel erkend door de Belgische overheid.

Lijn
112 app

Maart 2020: 112 BE

De app 112 BE is een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België.

De noodcentrales kunnen je dankzij deze app makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.

Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Zij kunnen dan via berichten met de noodcentrale communiceren. 

De registratie in de app brengt nog een aantal voordelen met zich mee. Je kan bepaalde medische info doorgeven, zoals hartproblemen, allergieën (aan medicatie), epilepsie, diabetes … De operator heeft deze informatie nog voordat je iets gezegd hebt en kan dit doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

We hopen natuurlijk dat je de app nooit nodig zal hebben, maar registreer je toch maar opdat ook jij de noodcentrales via app kan contacteren als jij, je familie of je vrienden dringend hulp nodig hebben. Download de 112 app in de App Store en Google Play.

bron: https://www.112.be/nl/app

Lijn

Februari 2020: Bee-Bot app

bee bot app

De Bee-Bot app is gebaseerd op de Bee-Bot vloerrobot. Met deze robot in de vorm van een bijtje kunnen kinderen een route programmeren via de pijltjestoetsen op zijn rug. De app doet dit ook in 12 leuke levels. Van deze app kunnen kinderen van 4 jaar en ouder veel leren:

 • Simpel programmeren
 • Ruimtelijk inzicht
 • Vooruit denken
 • Concentreren

De app is gratis te downloaden in de App Store. Er is (nog) geen versie voor Android gebruikers.

Lijn

Januari 2020: Bree City-App

Bree app

De Bree City-App, een stadsapp voor de inwoners van Bree, vind je gratis terug in de App Store en Google Play. Naast vele handige toepassingen, is het vooral een zeer dankbaar lokaal communicatie-platform dat alle Breëenaren connecteert met veelgebruikte stadsdiensten, lokale handelaars en verenigingen.

We zetten voor jullie de handigste toepassingen in de Bree App op een rijtje.

 • Ontvang nieuwsberichten van onze stadsdiensten in een nieuwsoverzicht.
 • Krijg een melding wanneer het afval in jouw straat wordt opgehaald. 
 • Koppel jezelf met Breese handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers en blijf op de hoogte van hun acties, contactgegevens, openingsuren, assortiment, activiteiten en evenementen.
 • Met de knop ‘meldingskaart’ kan je zwerfvuil, kapotte stoeptegels, gevaarlijke situaties ...  melden bij de ombudsdienst van Stad Bree. 
 • Ontdek alle activiteiten in Bree en zet ze eenvoudig in je persoonlijke agenda plaatsen.
 • Gebruik de stedelijke klantenkaart bij alle deelnemende handelaars. Ontvang speciale kortingen via de app.
 • Plaats bestellingen bij je favoriete afhaalplek in Bree of reserveer een tafeltje in enkele klikken