App in de kijker

 

Elke maand zet MakerBib een handige of leuke app in de kijker.

September 2020: Microsoft To Do

Microsoft To do logo

September, het nieuwe schooljaar start en ook andere activiteiten starten opnieuw op. Een goede planning is belangrijk. Daarom stellen we Microsoft To Do voor. Met Microsoft To Do kan je heel eenvoudig je dag plannen.

Je geeft je voorkeuren door: wil je je huishoudelijke taken oplijsten? Of wil je een lijstje maken voor boodschappen, voor films die je wil zien, voor reizen die je wil maken, of toch voor het werk?

Nu kan je taken aan je lijstjes toevoegen, lijstjes bijmaken, of verwijderen. Elke taak kan je weer opdelen in subtaken, moest dit nodig zijn. Is de taak afgerond? Dan kan je afvinken, niets geeft een beter gevoel dan afvinken en doorstrepen.

Je kan je laten herinneren als een bepaalde taak een deadline heeft, je krijgt dan een melding als de deadline in zicht komt. 

Download de app gratis in: Apple App Store  |   Google Play Store  

Lijn

Augustus 2020: PictureThis

picturethis app

In de zomer is de natuur misschien wel op z’n mooist, maar kan jij een naam plakken op al die planten- en bloemenpracht? Om je te helpen kan je de app ‘PictureThis’ gebruiken.

Het gebruik is eenvoudig: je opent de app en maakt een foto van het blad van de plant waar je meer over wil weten. Dan geeft de app de naam van de plant, maar ook meer info. Is de plant eetbaar, of giftig? Hoe kan je ze het best verzorgen?

Je leert veel van de natuur en krijgt ook prachtige natuurfoto’s te zien.  Staat de plant in jouw tuin of woonkamer? Dan kan je ook instellen dat de app je waterherinneringen geeft. Of omgekeerd kan ook: tips om de verspreiding van onkruid tegen te gaan.

Je kan ook je eigen foto’s uploaden en zo in contact komen met andere natuurliefhebbers.

Download de app gratis in: Apple App Store  |   Google Play Store  

Lijn

Juli 2020: Hoplr

Hoplr

Hoplr is een digitaal buurtplatform. Alleen jouw buren zijn lid van deze online community. Maar het doel van de app is juist op de buurt offline samen te brengen en fijner te maken.

Met Hoplr leer je je buren (beter) kennen. Misschien delen jullie eenzelfde hobby zonder dat je het wist? Maar je kan ook hulp vragen voor klusjes. Of je kan een oproep doen om bepaald gereedschap te lenen. Je kan makkelijk een buurtactiviteit organiseren, zoals een garageverkoop.

Hoplr kan ook ingezet worden in buurtzorg: een fysiek netwerk dat eenzaamheid probeert tegen te gaan en ouderen kan helpen.

Dus hoe meer buren lid worden van Hoplr, hoe beter de app werkt.

Meer info: https://www.bree.be/online-buurtplatform-hoplr

Lijn

Juni 2020: StorySign

storysign

Voor ieder kind is leren lezen een belangrijke stap in hun leven, maar voor kinderen die bijna of volledig doof zijn is het vaak een overweldigende uitdaging.

StorySign is een gratis app die dove kinderen helpt met lezen door de tekst uit de mooiste en bekendste boeken te vertalen naar gebarentaal. Door de kracht van AI en Augmented Reality brengt StorySign deze boeken tot leven en kunnen dove kinderen genieten van de mooiste verhalen, net als andere kinderen. 

Download de app gratis in: Huawei App Gallery  |   Google Play Store   |   Apple App Store

Lijn

Mei 2020: Eerste Hulp app

ehbo app

Een ongeval is snel gebeurd. Daarom kan je maar beter je Eerste Hulp Bij Ongevallen goed kennen. Om je daarbij te helpen lanceerde het Rode Kruis een EHBO-app. 

De app helpt bij ernstige situaties zoals een hartstilstand. Maar ze helpt ook bij brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing. Met deze EHBO-app heb je alle EHBO-instructies altijd op zak. In een noodsituatie geeft de app je ook gesproken instructies.

Met de app kun je ook de dichtsbijzijnde draagbare AED's (automatische externe defribrilator) terugvinden. Ken je er eentje die niet in de app staat? Dit kan je melden, zo worden alle AED toestellen in kaart gebracht.

Download de app in de App Store of Google Play. Meer info: www.rodekruis.be 

Lijn
itsme

April 2020: itsme

itsme is een app die toelaat om op een veilige, makkelijke en betrouwbare manier je identiteit aan te tonen of transacties te bevestigen. Overal en altijd inloggen met één enkel wachtwoord? Vanaf nu kan dit allemaal met itsme op je smartphone.

Om itsme te kunnen gebruiken, moet je eerst de itsme-app downloaden in de App StoreGoogle Play of Huawei AppGallery. Koppel daarna eenmalig je identiteitsgegevens aan je itsme-account.

Dit kan op verschillende manieren:

 1. Via de partnerbanken: Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC
 2. Via de itsme®-website met je eID en je eID-kaartlezer
 3. Met je LuxTrust token of scan

Je persoonsgegevens zijn belangrijk. Daarom volgt itsme de Europese regelgeving voor elektronische identificatiemiddelen (eIDAS) en de Europese privacy-verordening (GDPR) waardoor je gegevens op de best mogelijke manier worden beschermd.

Itsme is dus je ‘digitale ID’. Met de app kun je veilig inloggen bij al je accounts, van overheidsinstellingen tot banken. De kracht van itsme is dat je er op een veilige, makkelijke en betrouwbare manier mee inlogt en transacties bevestigt. De app is officieel erkend door de Belgische overheid.

Lijn
112 app

Maart 2020: 112 BE

De app 112 BE is een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België.

De noodcentrales kunnen je dankzij deze app makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.

Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Zij kunnen dan via berichten met de noodcentrale communiceren. 

De registratie in de app brengt nog een aantal voordelen met zich mee. Je kan bepaalde medische info doorgeven, zoals hartproblemen, allergieën (aan medicatie), epilepsie, diabetes … De operator heeft deze informatie nog voordat je iets gezegd hebt en kan dit doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

We hopen natuurlijk dat je de app nooit nodig zal hebben, maar registreer je toch maar opdat ook jij de noodcentrales via app kan contacteren als jij, je familie of je vrienden dringend hulp nodig hebben. Download de 112 app in de App Store en Google Play.

bron: https://www.112.be/nl/app

Lijn

Februari 2020: Bee-Bot app

bee bot app

De Bee-Bot app is gebaseerd op de Bee-Bot vloerrobot. Met deze robot in de vorm van een bijtje kunnen kinderen een route programmeren via de pijltjestoetsen op zijn rug. De app doet dit ook in 12 leuke levels. Van deze app kunnen kinderen van 4 jaar en ouder veel leren:

 • Simpel programmeren
 • Ruimtelijk inzicht
 • Vooruit denken
 • Concentreren

De app is gratis te downloaden in de App Store. Er is (nog) geen versie voor Android gebruikers.

Lijn

Januari 2020: Bree City-App

Bree app

De Bree City-App, een stadsapp voor de inwoners van Bree, vind je gratis terug in de App Store en Google Play. Naast vele handige toepassingen, is het vooral een zeer dankbaar lokaal communicatie-platform dat alle Breëenaren connecteert met veelgebruikte stadsdiensten, lokale handelaars en verenigingen.

We zetten voor jullie de handigste toepassingen in de Bree App op een rijtje.

 • Ontvang nieuwsberichten van onze stadsdiensten in een nieuwsoverzicht.
 • Krijg een melding wanneer het afval in jouw straat wordt opgehaald. 
 • Koppel jezelf met Breese handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers en blijf op de hoogte van hun acties, contactgegevens, openingsuren, assortiment, activiteiten en evenementen.
 • Met de knop ‘meldingskaart’ kan je zwerfvuil, kapotte stoeptegels, gevaarlijke situaties ...  melden bij de ombudsdienst van Stad Bree. 
 • Ontdek alle activiteiten in Bree en zet ze eenvoudig in je persoonlijke agenda plaatsen.
 • Gebruik de stedelijke klantenkaart bij alle deelnemende handelaars. Ontvang speciale kortingen via de app.
 • Plaats bestellingen bij je favoriete afhaalplek in Bree of reserveer een tafeltje in enkele klikken