Boekstart

Baby's en boeken? Natuurlijk!

Boeken brengen je overal. En weer terug. 
Boekstart wil ouders met hun jonge kinderen laten genieten van boeken. 

Boekstart-maand 2021

Omdat een traditionele Boekstart-dag helaas niet kan dit jaar, hebben we mei omgedoopt tot Boekstart-maand. Kom samen met je peuter de bib ontdekken en ontvang een gratis boekenpakket met je Kind en Gezin-bon.

Enkele redenen om naar de bibliotheek te komen in mei:

  • Ontdek samen met je peuter de reuzegrote zoekplaten van Liesbet Slegers.
  • Verken de bib door de boekstartfiguurtjes te zoeken.
  • Kies samen de nieuwste aanwinsten van baby- en peuterboeken en leen deze uit.

Op 19 mei organiseert Iedereen Leest een Boekstart-webinar voor iedereen die vroeg wil beginnen met voorleesplezier! Deelnemen is gratis, inschrijven verplicht.

 

Boekstart

Kind & Gezin en de bib

Samen met Kind en Gezin werkt de bib rond Boekstart. Boekstart wil ouders met kleine kinderen laten genieten van boeken.
Door gratis boekjes en informatie krijgen alle kinderen gelijke kansen.

Alle ouders die met hun kindje van 6 maanden het consultatiebureau van Kind en Gezin bezoeken krijgen een babypakket.
Daarin zitten 2 boekjes en een brochure met informatie over voorlezen en over de bibliotheek. Wanneer diezelfde kinderen op 
15 maanden naar het consultatiebureau gaan, krijgen ze een uitnodiging om in de bibliotheek een peuterpakket op te halen,
opnieuw met 2 boeken en een brochure boordevol informatie en tips.

 

Bibaanbod voor de allerkleinsten 

Voorlezen is heel belangrijk en we helpen jullie hiermee graag op weg.

Kinderen die van bij de geboorte in contact komen met boeken, liedjes, versjes en verhalen leren veel nieuwe woorden en zinnen, ze raken vertrouwd met boekentaal en ze kunnen sneller lezen. Samen in een boekje kijken biedt levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid.

Onderzoek bewijst dat kinderen die vroeg boeken leren kennen taalvaardiger zijn, beter kunnen rekenen, graag lezen en vaker lid zijn van een bibliotheek. Genoeg redenen dus om langs te komen met je baby.

De bibliotheek heeft een babyhoek die zo is ingericht dat ouders of begeleiders en hun baby’s er zich thuis voelen. Onze collectie omvat 70 boekjes: badboekjes, stoffen boekjes, knisperboekjes, knuffelboekjes en kartonnen boekjes. We lenen de boekjes niet uit, maar je baby kan ze komen ontdekken. Baby’s kwijlen, bijten en knabbelen aan boeken. En dat is geen probleem, we houden hier rekening mee. Elke week worden de boekjes gewassen door een vrijwilliger. Daarom vragen we aan de ouders om de gebruikte boekjes aan de balie af te geven. Het meubilair wordt elke week nog eens extra gepoetst naast het dagelijkse onderhoud.

In de toiletten is een verzorgingstafel voorzien en moeders die borstvoeding willen geven zijn van harte welkom. Dit kan bij de verzorgingstafel of op een rustig plekje in de bib.

Voor de ouders is er een uitgebreid aanbod met boeken, dvd´s en tijdschriften over opvoeding en onderwijs. Je vindt dit rek in de buurt van de babyhoek. Je kan dus rustig komen snuisteren terwijl je baby in de babyhoek geniet van leuke boekjes.