Boek
Nederlands
Hercule Poirot probeert de dader te vinden van een moord op een groot landgoed en van de diefstal van de formule van een massavernietigingswapen.
Extra onderwerp
Detective
Titel
Zwarte koffie / Agatha Christie ; een bewerking van het gelijknamige toneelstuk door Charles Osborne
Auteur
Agatha Christie
Bewerker
Charles Osborne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Black coffee
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1998
189 p.
ISBN
90-245-0939-4

Besprekingen

Zwarte koffie is de romanbewerking door de Britse journalist Charles Osborne van een gelijknamig toneelstuk van Agatha Christie. Een atoomgeleerde roept de hulp in van Hercule Poirot, omdat hij vreest dat een van zijn huisgenoten de formule van een nieuw en krachtig kernwapen wil stelen. Als er een dode valt, wordt alles nog veel dringender...

Osborne heeft heel goed de stijl van Agatha Christie behouden. Hij zet een meesterlijke Poirot neer: zelfbewust, uiterst precies en, afgezien van zijn buitengewone grijze cellen, meer dan eens belachelijk. Zijn assistent, de gedistingeerde, typisch Engelse kapitein Hastings, zo heerlijk flegmatiek, vormt een schril contrast met de mysterieuze en dikdoende Poirot. De humor is niet van de lucht: o.a. met af en toe een sneer naar buitenlanders, wat Poirot dan weer een repartie ontlokt. De gedetailleerde beschrijving van de gewoonste handelingen maakt het geheel heel levendig.

Je kan het verhaal op twee manieren lezen: koortsa…Lees verder
Het gelijknamige toneelstuk van Agatha Christie uit ca. 1934 werd door Charles Osborne herschreven als detectiveroman. Het betreft een typisch Christie-verhaal, spelend op een groot landgoed en met een zeer verdachte buitenlander. Alles draait om een massavernietigingswapen waarvan de formule gestolen wordt en de uitvinder vermoord. Natuurlijk zijn er diverse verdachten, maar door het optreden van Hercule Poirot en zijn trouwe kapitein Hastings wordt de zaak keurig opgelost. Na zoveel jaar doen plot en verteltrant wel wat oubollig en gedateerd aan (men kan ook zeggen: de sfeer van zo'n vooroorlogse geschiedenis is goed getroffen), maar voor de liefhebber is deze bewerking van het toneelstuk zeker interessant. De vertaling laat zich meestal vlot lezen. Pocketeditie.

Over Agatha Christie

Dame Agatha Mary Clarissa Miller (Torquay, 15 september 1890 – Wallingford, 12 januari 1976) was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken zijn in ten minste 108 talen vertaald, waarvan er wereldwijd ruim 3 miljard zijn verkocht.

Agatha Christies oeuvre omvat 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken, 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott en ongeveer 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van en over Christies werk en over het leven van de auteur op het witte doek en de beeldbuis verschenen.

Ze is geestelijk moeder van onder meer Hercule Poirot, Miss Marple, Tommy en Tuppence en Mr. Harley Quin.

Levensloop

Jeugd

Agatha Mary Clarissa Miller wordt op 15 september 1890 geboren in Torquay, een statige kustplaats in Devon (Zuidwest-Engeland). Ze is de tweede dochter en het derde kind van d…Lees verder op Wikipedia