Boek
Nederlands

De opdracht van de koning

Annejoke Smids (auteur)
+1
De opdracht van de koning
×
De opdracht van de koning De opdracht van de koning

De opdracht van de koning

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Thomas (13) en zijn vader vertrekken in 1540 in opdracht van koning James naar de Schotse westkust om deze in kaart te brengen. Al snel worden ze door krijgers ingesloten en komt hun leven in gevaar. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
De opdracht van de koning
Auteur
Annejoke Smids
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2010
258 p. : ill.
ISBN
9789021666709 (hardback)

Besprekingen

Als de 13-jarige Thomas en zijn vader in 1540 uit Edinburgh vertrekken om de gehele westkust van Schotland in kaart te brengen - zodat koning James de daar heersende ‘Lords of the Isles’ gevangen kan nemen - worden ze na enkele dagen door krijgers ingesloten en komt hun leven in gevaar. Zesde historische jeugdroman van deze auteur, gebaseerd op feiten. Met aandacht voor de ruigheid en weidsheid van de Schotse westkust en Hooglanden schetst de auteur een beeld van het clanleven ten tijde van het Lordschap en de strijd om macht en vrijheid tegen de koning. De thema’s vriendschap, verraad, trouw en moed zijn verwerkt in het spannende verhaal, dat geschreven is vanuit het perspectief van hoofdpersoon Thomas. Verzorgd taalgebruik en levendige dialogen. Met toelichting van historische feiten, verklarende woordenlijst en getekende landkaart op de schutbladen. Als extraatje: een lied over de MacDonaldsclan in het Engels en Nederlands. Het debuut ‘Piratenbloed’ won in 2004 een Vlag en Wimpel e…Lees verder

De opdracht van de koning

Edinburgh, 1540. Na de dood van zijn moeder zijn de vijftienjarige Thomas en zijn vader William op elkaar aangewezen. Wanneer William een gevaarlijke opdracht krijgt van koning James, zit er niets anders op dan zijn zoon mee te nemen. Samen werken ze aan het in kaart brengen van de Schotse kust. Koning James wil met behulp van die kaart immers de Lords of the Isles, die zijn gezag ondermijnen, aanvallen. William en Thomas worden door die Lords gevangen genomen en hun bedoelingen worden ontmaskerd. Hoe meer Thomas dit volk leert kennen, hoe meer zijn geweten begint te knagen.
Het boek is vooreerst historisch gezien interessant: het is een ons onbekend stuk geschiedenis, waarover de auteur zich zeer goed gedocumenteerd heeft. Maar bovendien slaagt ze erin de materie te verwerken tot een zeer meeslepend verhaal. Niet alleen spannend, maar ook heel filmisch: je staat als lezer echt in het verhaal en maakt alle gebeurtenissen haast zelf mee. Bovendien zijn de karakters ook mooi uitge…Lees verder

Over Annejoke Smids

Annejoke Smids (Minnertsga, 1963) is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster. Ze schrijft in het genre van de historische jeugdboeken.

Al jong had ze de wens later schrijfster te worden. Smids studeerde Engelse taal en letterkunde en deed ook een cursus Italiaans. In 2003 debuteerde ze met Piratenbloed.

Bibliografie

  • Piratenbloed, Uitgeverij Ploegsma 2003 (bekroond in 2004 met Vlag en Wimpel, geselecteerd voor de White Ravens) (ook vertaald in het Duits)
  • De zwarte baron, Uitgeverij Ploegsma 2004 (genomineerd voor de Thea Beckmanprijs in 2004)
  • Meester van de schaduw, Uitgeverij Ploegsma 2005 (getipt voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury)
  • Joris' wonderlijke droomzomer, Uitgeverij ThiemeMeulenhoff 2006
  • Belladonna, Uitgeverij Ploegsma 2006
  • Schimmenjagers, Uitgeverij Ploegsma 2009
  • De opdracht van de koning, U…Lees verder op Wikipedia