Boek
Nederlands

Emiel is een held

Ook verschenen als Michiel zet zijn beste beentje voor

Astrid Lindgren (auteur), Philip Hopman (illustrator), Rita Verschuur (vertaler)
+1
Emiel is een held
×
Emiel is een held Emiel is een held

Emiel is een held

Ook verschenen als Michiel zet zijn beste beentje voor

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Emiel haalt de ene streek na de andere uit. Dit tot ergernis van zijn disciplinaire vader en het melkmeisje, maar tot vertedering van zijn moeder. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Boerderijen, Helden
Titel
Emiel is een held
Ook verschenen als
Michiel zet zijn beste beentje voor
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Philip Hopman
Vertaler
Rita Verschuur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Än lever Emil i Lonneberga
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2015
133 p.
ISBN
9789021674629 (hardback)

Besprekingen

Met vaart en humor geschreven verhaal over het Zweeds jongetje Emiel dat altijd pech heeft als hij met goede bedoelingen iets onderneemt. Daardoor staat hij bekend als ondeugend en streken uithalend en hij brengt heel wat straftijd door in het timmerschuurtje. De verhalen spelen aan het einde van de vorige eeuw op een afgelegen Zweedse boerderij en typeren heel goed het leven van die tijd. De verhalen lenen zich goed voor voorlezen, zelfs aan iets jongere kinderen. Verhalende schrijfstijl met gevoel voor (beschouwende) humor. Met geestige zwart-witte pentekeningen van Philip Hopman en een nieuwe, vrolijke omslagillustratie. Eerder verschenen als 'Michiel zet zijn beste beentje voor'. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Emiel is een held

In het voorwoord wordt gezegd dat Emiel lang geleden leefde in een tijd waarin er nog geen auto's, geen tv's, geen lichtknopjes en geen internet bestonden. Ook toen waren de kinderen wel eens stout, maar Emiel sloeg toch alles. Dan begint het verhaal. Emiels avonturen heeft de schrijfster niet zelf verzonnen maar ze haalde uit de blauwe schriftjes waarin Emiels mama al zijn 'streken' opschreef. Op die manier creëert ze bij de lezer begrip en sympathie voor Emiel. Door bepaalde nuances in de tekst en het leggen van klemtonen wordt de lezer in zijn of haar oordeel beïnvloed zonder dat ze een zedenpreek moet afsteken.

In de verschillende, samenhangende verhalen lezen we meer over Emiel en zijn omgeving. Emiel is een vrolijk kereltje, maar de mensen in het dorp zijn hem liever kwijt dan rijk. En dat is niet zonder reden, want Emiel haalt heel wat streken uit en zet bijna dagelijks alles op zijn kop. Emiel is onwaarschijnlijk creatief en inventief in het bedenken van manieren…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia

Suggesties