Boek
Nederlands

Emiel zet alles op z'n kop

Astrid Lindgren (auteur), Rita Verschuur (vertaler), Björn Berg (illustrator)
Emiel haalt de ene streek na de andere uit. Dit tot ergernis van zijn strenge vader en het melkmeisje, maar tot vertedering van zijn moeder. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Boerderijen, Zweden
Titel
Emiel zet alles op z'n kop
Auteur
Astrid Lindgren
Vertaler
Rita Verschuur
Illustrator
Björn Berg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Emil i Lonneberga
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, 2018
73 p. : ill.
ISBN
9789021679242 (hardback)

Besprekingen

De 5-jarige Emiel van de Hazelhoeve is een deugniet met een engelachtig uiterlijk. Zijn moeder vergeeft hem steeds weer zijn kattekwaad, tot ergernis van zijn vader en Lina de melkmeid. Voor straf wordt Emiel vaak naar het timmerschuurtje gestuurd om over zijn streken na te denken, maar hij snijdt er voornamelijk houten poppetjes. Klassiek Zweeds kinderboek uit een serie over Emiel (ca. 1963). Met inleefbare situaties zoals een zusje dat in de vlaggemast wordt opgehesen en over de dag waarop het hoofd van Emiel vast komt te zitten in de soepterrine. De schrijfstijl is beschouwend verhalend met een moraliserende, maar vooral humoristische ondertoon. De lezer wordt rechtstreeks aangesproken en voelt zich betrokken. Er is gewerkt met de verleden tijdsvorm. Kleine, eenvoudige, ingekleurde lijntekeningen zijn toegevoegd; ze ademen de sfeer van weleer. Klassieker die nog vele generaties zal blijven boeien. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Emiel zet alles op z'n kop

Emiel is een rakker die allerlei kattenkwaad uitsteekt, veelal niet met opzet. Tijdens het middageten vindt Emiel de soep zo heerlijk dat hij het laatste bodempje soep uit de terrine wil opslurpen, maar dan blijkt zijn hoofd in de soepterrine vast te zitten. Er zit niets anders op dan ermee naar de dokter te gaan. Een andere keer is er een groot feest op de hoeve. Voordat ze de vlag gaan hijsen, stelt Emiel aan zijn zusje Ida voor om haar op te hijsen, zodat ze het hele dorp in de verte kan zien. Ida is dol enthousiast en wil niet meer naar beneden. De ene frats na de andere wordt gedetailleerd beschreven. Je krijgt een beeld van hoe het leven op deze grote hoeve verloopt. De verhalen spelen zich wel een eeuw geleden af, want Astrid begon rond 1925 de verhaaltjes die ze aan haar kinderen vertelde op te schrijven. Het boerenleven en de fratsen zijn weinig herkenbaar voor deze generatie. Daarbij komt nog dat ze heel uitgesponnen vertelt, wat langdradig overkomt. Ze schetst het boeren…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia