Boek
Nederlands

De mooiste staart

Brigitte Minne (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De dieren van de boerderij houden een wedstrijd wie van hen de mooiste staart heeft; ook Kikker doet mee. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De mooiste staart / tekst Brigitte Minne ; ill. Marjolein Pottie
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2002
[28] p. : ill.
ISBN
90-317-1786-X

Besprekingen

Alle dieren van de boerderij vinden hun eigen staart het mooist. Er komt bijna ruzie van. Kikker bekijkt het allemaal verbaasd en een tikkeltje ongerust. De wijze koe stelt voor om een staartenwedstrijd te houden. Alle dieren smukken hun edele achterdeel op, behalve Kikker, want zijn knobbetje kan je bezwaarlijk een staart noemen. Toch schrijft hij zich in, al is het voor de lol. Op de grote dag loopt het natuurlijk uit de hand. De dieren vliegen elkaar in de haren en staarten en komen verfomfaaid uit de strijd. Door Kikker krijgt het verhaal echter toch nog een mooi staartje.

Het verhaal heeft een heldere opbouw met een voorspelbaar slot en een typische sprookjeslogica waarin de zwakste (maar aardigste) wint. Origineel is het niet, maar wel herkenbaar. De openingsscène vind ik vrij zwak en de stijl is, hoewel klankrijk, weinig speels. Soms klinken de dialogen te stroef: "Niet zo'n vaart, Pauw', blafte Hond. 'Mijn pluimstaart maakt ook een grote kans." De illustraties vullen d…Lees verder
Kikker woont in de vijver bij de boerderij. Op een dag ziet hij de prachtige staart van de pauw. Het valt hem vervolgens op dat eigenlijk alle dieren op de boerderij een staart hebben, behalve kikker zelf. De dieren vinden hun eigen staart het mooist, maar om te bepalen wie nu echt de allerallermooiste staart heeft wordt een wedstrijd georganiseerd. Ook kikker doet mee: hij maakt voor zichzelf een staart van bloemen. Als de andere dieren ruzie maken en in de strijd delen van hun staart verliezen, wint Kikker de wedstrijd. In dit prentenboek in oblong formaat is de tekst in een schreefloze letter gedrukt in vrolijke tekeningen die telkens twee pagina's beslaan. De tekeningen laten duidelijk zien wat er in het verhaal gebeurt en bieden ruime gespreksstof bij het verhaal. Er wordt duidelijk weergegeven welke dieren op een boerderij wonen. Het verhaal en de moraal sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia