Boek
Nederlands

Knofje

Burny Bos (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
De belevenissen van de zesjarige Knofje en haar tweejarige zusje Elisabeth met allerlei mensen, dieren en dingen. Bundel verhalen om voor te lezen, voorzien van zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Bevat
Bevat: Een geheime hut Knofje, waar zit je? Rijden met een wagentje In het warenhuis Koekjes Op het politiebureau In de wasmand Postbode spelen Een luie slaapkop In een wiegje In de kast De nieuwe baby Een slokje melk Een dode egel Naar het zwembad Een kattige moeder Bij de biggetjes Achter op de fiets Verstoppertje Knofje gaat op reis De klassen rond Oppassen Poes is zoek Een geheim dier Alweer een dier in de tuin Dag Schildje! Een huis in de tuin Een dagje naar het strand Naar de grote school hulpdienst De schoolfotograaf Een raar verhaal Vliegeren Achter de muziek aan Een pechdag Een gezellige dag Een zelfverzonnen verhaal Het horloge Brammetje Botsauto's Een handig zusje Een inbreker? Slappe lach Doktertje spelen Een wilde muis Een vinger met bloed De scheerpartij Naar de film Vis met graatjes Een leuke foto Waar blijft Zwarte Piet? Sinterklaasavond Logeren bij oma Een kerstboom in de bus Vrolijk kerstfeest Oliebollen met poedersuiker
Onderwerp
Kleuters
Titel
Knofje / Burny Bos ; met ill. van Harmen van Straaten
Auteur
Burny Bos
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2001
117 p. : ill.
Aantekening
Deze verhalen zijn eerder verschenen in : Bobo
ISBN
90-258-3028-5

Besprekingen

Hoofdpersonage in deze verzameling verhalen is Knofje, een ondeugende vierjarige kleuter. Dingen van alledag worden bij haar soms echte avonturen door haar ontdekkingsdrang. Ze krijgt er intussen een zusje bij. In de verhalen over Knofje zitten alle ideeën, vragen en problemen van een kleine meid die de stap zet van de kleuterschool naar het eerste leerjaar. In haar onschuld doet Knofje allerlei dingen zonder erbij na te denken, waardoor haar moeder soms héél ongerust wordt: een ongepland ommetje naar 'oma Gooi', een ritje met de roltrap in het warenhuis...

De zwangerschap van mama en de borstvoeding voor de baby komen aan bod, met alle grappige vragen en bedenkingen van Knofje erbij. Als het kleine zusje begint te brabbelen, wordt het echt leuk! Alle belevenissen van Knofje komen heel vertrouwd over. Door de eenvoudige zinsbouw zijn deze verhaaltjes leesbaar voor kinderen vanaf zeven jaar en leuk om voor te lezen aan jongere kinderen. De schetsmatige tekeningen (zwart-wit) …Lees verder
De kleuter Knofje, die eigenlijk Jacqueline heeft, beleeft allerlei avonturen. Zo logeert ze bij oma, heeft ze een geheime hut en verzint ze een verhaal. De verhalen verschenen van 1979 tot 1988 in het tijdschrift Bobo en in diverse Bobo-bundels. Dit is onder meer te merken aan het feit dat er wordt gesproken over kleuterschool en 'grote' school. De 56 verhalen laten zich goed voorlezen en passen goed in de belevingswereld van kleuters. Elk verhaal beslaat twee pagina’s en is gedrukt in twee kolommen. De verhalen zijn verlevendigd met speelse zwartwitillustraties. Ze zijn wisselend van grootte en vullen de verhalen aan. De bundel is geschikt om voor te lezen aan kleuters vanaf ca. 4 jaar. Op de gele omslag van het verzorgd uitgegeven boek is Knofje meermalen te zien. Enkele verhalen zijn ook verfilmd voor de televisie.

Knofje. Alle voorleesverhalen

Dit boek bevat alle eerder verschenen verhalen van Knofje. Eerst zit Knofje, die eigenlijk Jacqueline heet maar door niemand zo genoemd wordt, nog op de kleuterschool. Na de grote vakantie gaat ze naar de grote school. Die overstap is heel belangrijk in Knofjes jonge leven. Maar eigenlijk zijn alle belevenissen van Knofje belangrijk: het krijgen van een zusje, het bij oma logeren, winkelen in een warenhuis, … Ze beleeft elke nieuwe ervaring met zoveel intensiteit en nieuwsgierigheid dat het lijkt alsof haar leven een aaneenschakeling is van spannende gebeurtenissen. Doorheen de beschrijving van grappige situaties waarin Knofje telkens weer terecht komt, is een groot inlevingsvermogen van de auteur voelbaar. Dat maakt de korte verhalen voor jonge kinderen herkenbaar en nodigt (voorlezende) volwassenen uit tot meeleven. De kleurrijke warme illustraties van Harmen van Straaten en de stevige glanzende kaft maken deze uitgave extra aantrekkelijk.


Over Burny Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door KRO

Bernard Gerrit (Burny) Bos (Haarlem, 8 april 1944) is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Ook werkte hij als acteur aan kinderprogramma's op radio en televisie mee.

Loopbaan

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de zilveren Reissmicrofoon jury een eervolle vermelding voor de Ko de boswachtershow (radio) en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de televisieserie Lawaaipapegaai. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre.

In de periode van 1977 tot 2004 heeft Bos meer dan 40 kinderboeken geschreven. Sommige boeken zijn uitgegeven in meer dan 20 landen.

Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn supervisie werden programma's als Theo en Thea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties