Grote letter
Nederlands
Een incident op een muziekavondje is de aanleiding tot grote moeilijkheden in het huwelijk van Maggie Callagher, maar dankzij haar wilskracht en doorzettingsvermogen weet zij de problemen tot een oplossing te brengen.
Extra onderwerp
ROM
Titel
Als gelouterd goud
Auteur
Catherine Cookson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The invitation
Uitgever
Abcoude: Grote Letter Bibliotheek, 2003
510 p.
ISBN
90-364-2121-7

Besprekingen

Het gezin van aannemer Gallagher staat bekend als hecht en goed katholiek. Enkele catastrofale gebeurtenissen zorgen ervoor dat het hechte bouwwerk ineenstort. De oudste zoon Sam blijkt een sadist en als zijn vrouw hem om deze reden wil verlaten, slaat hij haar half dood. Zijn zelfmoord is voor zijn familieleden een bevrijding. Wanneer bovendien aan het licht komt dat de vader een buitenechtelijke verhouding heeft, wijst zijn vrouw hem de deur. Eenmaal op zichzelf aangewezen, slaagt moeder Maggie er na een moeizame start in een carrière als fotomodel op te bouwen. Jaren later ontmoet zij haar man weer, die aan lager wal is geraakt en liefdevol sluit zij hem in de armen. Redelijke karaktertypering, vlot geschreven met enigszins sentimentele afloop.

Over Catherine Cookson

Catherine Cookson (Tyne Dock, County Durham, 27 juni 1906 - Newcastle-upon-Tyne, 11 juni 1998), geboren als Kate McMullen, was een Engelse schrijfster met een oeuvre van over de 100 titels. Zij schreef ook onder de pseudoniemen Catherine Marchant en Katie McMullen. Een aantal van haar boeken werd uitgegeven in de Zwarte Beertjes-reeks van A.W. Bruna Uitgevers in Utrecht.

Cookson werd opgevoed door haar grootmoeder. Geboren in armoede verkeerde ze lang in de mening dat haar biologische moeder haar oudere zus was. Cookson begon pas op latere leeftijd te schrijven - ruim na haar veertigste. Ze is twee decennia lang, tot 2004, de meest uitgeleende auteur geweest in Engelse bibliotheken. Van haar boeken zijn meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht en ze zijn in meer dan twintig talen vertaald. Deze populariteit staat in tegenstelling tot de mening van de meeste literaire critici over haar werk.

BibliografieLees verder op Wikipedia