Grote letter
Nederlands
Een jonge kleurlinge ondervindt in Liverpool vele blijken van racisme.
Extra onderwerp
Streek- en familieromans
Titel
De nacht trekt op
Auteur
Catherine Cookson
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Colour blind
Uitgever
Abcoude: Grote Letter Bibliotheek, 2002
501 p.
ISBN
90-364-2046-6

Besprekingen

Rosie Paterson leeft als kleurlinge in de overwegend blanke wereld van Liverpool. Haar -blanke- moeder is getrouwd met de zwarte zeeman Jimmy. Jimmy ontdekt dat zijn zwager Matt, een gestoorde man, zijn vrouw in het ongeluk stort. Er ontstaat een vechtpartij en Jimmy vlucht, in de mening dat hij Matt gedood heeft. Rosie groeit op onder moeilijke omstandigheden; zij ondervindt haat en discriminatie, is innerlijk onzeker, maar uiteindelijk vindt zij haar geluk in de terugkeer na ruim 20 jaar van Jimmy en in de ware liefde. Het verhaal mist echte spanning door de voorspelbaarheid en komt pas later tot een climax. Eenvoudige, niet diepgaande tekst. Het taalgebruik van Jimmy is zeer gebrekkig. Er zijn discriminerende gedachten bij sommige hoofdpersonen ten aanzien van etnische minderheden, maar de teneur van het boek wordt verwoord door de pastoor: 'God is kleurenblind'. De karaktertekening is vrij oppervlakkig.

Over Catherine Cookson

Catherine Cookson (Tyne Dock, County Durham, 27 juni 1906 - Newcastle-upon-Tyne, 11 juni 1998), geboren als Kate McMullen, was een Engelse schrijfster met een oeuvre van over de 100 titels. Zij schreef ook onder de pseudoniemen Catherine Marchant en Katie McMullen. Een aantal van haar boeken werd uitgegeven in de Zwarte Beertjes-reeks van A.W. Bruna Uitgevers in Utrecht.

Cookson werd opgevoed door haar grootmoeder. Geboren in armoede verkeerde ze lang in de mening dat haar biologische moeder haar oudere zus was. Cookson begon pas op latere leeftijd te schrijven - ruim na haar veertigste. Ze is twee decennia lang, tot 2004, de meest uitgeleende auteur geweest in Engelse bibliotheken. Van haar boeken zijn meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht en ze zijn in meer dan twintig talen vertaald. Deze populariteit staat in tegenstelling tot de mening van de meeste literaire critici over haar werk.

BibliografieLees verder op Wikipedia