Boek
Nederlands

Het vliegende schaap : het ware verhaal van de eerste bemande ballonvlucht

Daphne Deckers (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Het vliegende schaap : het ware verhaal van de eerste bemande ballonvlucht
×
Het vliegende schaap : het ware verhaal van de eerste bemande ballonvlucht Het vliegende schaap : het ware verhaal van de eerste bemande ballonvlucht

Het vliegende schaap : het ware verhaal van de eerste bemande ballonvlucht

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het schaapje Georgette wordt verstoten door de kudde als haar moeder door haar schuld doodgaat. Ze ontmoet Pulletje de eend en Gallus de haan. Samen worden ze de bemanning van de eerste ballonvaart. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Luchtballons
Extra onderwerp
dieren
Titel
Het vliegende schaap : het ware verhaal van de eerste bemande ballonvlucht
Auteur
Daphne Deckers
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2014
191 p. : ill.
ISBN
9789048822126 (hardback)

Besprekingen

Het schaapje Georgette is altijd op zoek naar avontuur, tot grote bezorgdheid van haar vader Ariës en moeder Cirra. Als ze door haar avontuurlijkheid haar ouders in gevaar brengt en haar moeder sterft, wordt ze het zwarte schaapje van de kudde. Ze sluit vriendschap met Gallus de haan en Pulletje de eend. De drie belanden in een groot avontuur: ze maken de eerste ballonvaart mee! Daphne Deckers baseerde dit verhaal op een historische gebeurtenis in de achttiende eeuw: een van de proefvluchten die de broers Montgolfier lieten maken met de door hen uitgevonden luchtballon. In die ballonvaart vlogen een schaap, haan en eend mee. Deckers kroop in de huid van de dieren en de broers en fantaseerde er een pakkend en liefdevol verhaal omheen over rouw, de zoektocht naar eigenwaarde en het overwinnen van angsten. Ook is er veel aandacht voor geloof in een hiernamaals en de verhalen die mensen elkaar daarover vertellen. Bij het begin van elk hoofdstuk staat groot de beginletter in een zwart-witi…Lees verder

Het vliegende schaap

Het schaap Georgette, ook wel Sjors genoemd, speelt in dit verhaal de hoofdrol. Een verhaal dat noodlottig begint wanneer Sjors haar mama verliest, eigenlijk deels omwille van haar eigen foute keuze. Wanneer ze dan ook verstoten wordt door de andere leden van de familie, sluit ze vriendschap met Gallus de haan en Pulletje de eend. Het ligt er nogal dik op dat Sjors en haar vrienden de bemanning worden van de allereerste ballonvaart in de geschiedenis. Maar dit gebeurt niet zonder meer: eerst volgen we het drietal doorheen het verhaal. Daarnaast is er de familie Montgolfier. Joseph en Etienne wonen op de boerderij, hun vader is de eigenaar van een groot bedrijf in katoen en papier. Het was mooi om te zien hoe de schrijfster erin slaagt de beide verhalen te verweven, zonder ooit ontmoetingen te forceren of onnatuurlijke overgangen te creëren.

De dood van moeder schaap wordt jammer genoeg al op de achterflap verraden, terwijl het toch voor extra spanning had kunnen zorgen. …Lees verder

Over Daphne Deckers

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door

Daphne Muriël Deckers (Nijmegen, 10 november 1968) is een Nederlands voormalig fotomodel. Deckers is schrijfster, columniste, presentatrice, actrice en scenarioschrijfster. In 1989 werkte ze bij de televisiezender RTL-Véronique, het latere RTL 4. Deckers presenteerde bij RTL Holland's Next Top Model, dat zij vanaf seizoen twee heeft overgenomen van Yfke Sturm.

Loopbaan

Deckers verhuisde al snel na haar geboorte naar het nabijgelegen dorp Persingen. Tijdens haar studie massacommunicatie in Utrecht werd Deckers ook fotomodel. In februari 1997 poseerde ze in de Playboy.
Zij speelde als actrice enkele rollen, zoals in de Amerikaanse NBC-miniserie Remember, naar een boek van Barbara Taylor Bradford, naast onder meer Derek de Lint. Daarna speelde Deckers in de bioscoopfilm All Stars, in de VPRO-comedy Bed & Breakfast en kreeg zij een kleine rol in de James Bondfilm Tomorrow Never Dies.

Deckers…Lees verder op Wikipedia