Boek
Nederlands

Kriebelwiebeldiertjes

Hilde Van Haute (auteur), Nathalie Segers (illustrator)
+1
Kriebelwiebeldiertjes
×
Kriebelwiebeldiertjes Kriebelwiebeldiertjes
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Een wormpje, een kevertje, een miertje en nog meer kriebeldiertjes vertellen wat zij graag doen. Vierkant hardkartonnen prentenboek met kleurrijke, gefotografeerde collages van stof en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Insecten
Titel
Kriebelwiebeldiertjes
Auteur
Hilde Van Haute
Illustrator
Nathalie Segers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2015
[20] p. : ill.
ISBN
9789462910027 (hardback)

Besprekingen

In dit kleine vierkante kartonboekje met afgeronde hoeken staan gedichtjes over verschillende ‘kriebelwiebeldiertjes’. Op de linkerpagina staat tegen een egaal gekleurde achtergrond steeds een vierregelig rijmend versje (aabb) over een insect. Boven het versje staat een kleine tekening van dat insect en op de rechterpagina wordt het diertje nogmaals afgebeeld, nu tegen een achtergrond van bloemen of bomen. De illustraties zijn gescande collages van stof, afgedrukt op glimmend hardkarton. De diertjes zijn steeds van badstof, de achtergrond van gladdere stoffen, wat een mooi contrast geeft. Met zulke smaakvolle illustraties is het jammer dat er foutjes in de tekst zitten en dat het rijm soms een originele inhoud in de weg staat. Naast een dt-fout is er bijvoorbeeld de opsomming: ‘in de lucht, het gras, de maan’ (in de maan?). En een vlinder een ‘zoen’ laten geven omdat dit rijmt op ‘groen’ is wat al te gemakkelijk. Vanaf ca. 2 jaar.

Kriebelwiebeldiertjes

Hier zijn de kriebelwiebeldiertjes, friemelend door kleine kiertjes. Zo begint dit kleine peuterboek. In het boek worden enkele kleine wriemeldieren zoals de spin, mier, rups aan je voorgesteld. Dit door middel van een kort versje. Door met het woord ‘kriebelwiebel’ altijd een nieuwe samenstelling te maken - kriebelwiebelupsje bij de rups of kriebelwiebelevertje bij de kever - verwijzen alle versjes naar elkaar en klinken ze lekker wriemelachtig.

Op de linkerpagina vind je altijd een heel eenvoudige pentekening terug van het dier waarover het gaat. Op de rechterpagina staat een kleurrijke weergave van het diertje en zijn omgeving, gemaakt uit stof. Deze pagina nodigt uit om de dieren te gaan betasten, te onderzoeken. Maar het is spijtig dat de auteur dit aspect niet benut heeft. In plaats van enkel een ‘platte’ foto zou het gebruik van echt voelbare stoffen een meerwaarde voor de kleine ontdekkingsreiziger/peuter geweest zijn. Meestal val ik niet zo over details, maar bi…Lees verder