Strip
Nederlands

Afrikaans Jeruzalem

Joann Sfar (auteur)
+1
Afrikaans Jeruzalem
×
Afrikaans Jeruzalem Afrikaans Jeruzalem

Afrikaans Jeruzalem

In de reeks:
Genre:
In de kleine boerderij van de oude Knudde Lamstra op het Brabantse platteland is het leven, ondanks het optimisme van moeder Knudde, niet gemakkelijk. De oude Knudde, vader van twee zoons, probeert het hoofd boven water te houden. Een zoon verlaat huis en haard om na vele omzwervingen in het geboortedorp terug te keren, de ander worstelt met het leven. De aanwezigheid van de plaatselijke dorpskroe
Extra onderwerp
3 sterren (Knack)
Titel
Afrikaans Jeruzalem
Auteur
Joann Sfar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Jérusalem d'Afrique
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009
80 p. : ill.
ISBN
9789045000626 (hardback)

Besprekingen

In dit briljante vijfde deel van de stripreeks 'De kat van de rabbijn' van de Franse auteur Joann Sfar kan de kat gelukkig weer praten. Een verdwaalde Russische jood die op zoek is naar een nieuw Jeruzalem in Afrika, is zijn nieuwe gesprekspartner. De rabbijn en diens musicerende neef sluiten zich bij de Rus aan en de kat en de ezel van de neef gaan vanzelfsprekend mee. Voordat men uit het Algiers van circa 1930 vertrekt, zijn er weer verwikkelingen tussen de diverse joodse stromingen in de stad. Discriminatie is in de koloniale wereld waar men doorheen reist steeds aanwezig. En wanneer de Rus en zijn onderweg gevonden vrouw tenslotte bij de Falasha's in Ethiopië zijn beland, worden ze weer teruggestuurd, want 'blanke joden bestaan niet'. Opvallend zijn in beeld en tekst de citaten uit de beroemde (tegewoordig beruchte) strip 'Kuifje in Afrika' met als climax een ontmoeting in Belgisch Congo met de breedsprakige Kuifje zelf.

Over Joann Sfar

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Joann Sfar (Nice, 28 augustus 1971) is een Frans auteur en filmregisseur. Hij is een van de bekendere artiesten van de Franco-Belgische stripbeweging.

Biografie

Sfar begon zijn carrière als tekenaars bij de uitgever L'association. Zijn bekendste reeks is Donjon die hij met Lewis Trondheim maakte. Donjon wordt getekend door veel verschillende tekenaars. Sfar name de sub-serie Donjon Avondschemer voor zijn rekening en tekende hiervan de eerste drie delen (nummer 101, 102 en 103). Van de Kat van de Rabbijn en Kleine Vampier zijn tevens tekenfilms gemaakt. Van de Kat van de Rabbijn verschijnt in 2018 een verfilming.

Bibliografie

In het Nederlands verschenen

Zwarte olijven (ism Emmanuel Guibert)