Strip
Nederlands
Donjon Zenit is de bekendste Donjon-reeks. In het onstuitbaar uitdijende universum van de verschillende Donjon-reeksen - Ochtendgloren, Avondschemer, Zenit, Parade, Monsters - gaat het gecombineerde genie van Lewis Trondheim en Joann Sfar in Ochtendgloren terug in de tijd, naar het ontstaan van de Donjon, de slottoren van de titel.
Munten tellen met meer dan drie tegelijk is voor de boefjes m
Extra onderwerp
fantasy
Titel
De jeugd vliegt uit
Scenarist
Joann Sfar Lewis Trondheim
Illustrator
Christophe Blain
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Une jeunesse qui s'enfuit
Uitgever
Amsterdam: L, 2006
47 p. : ill.
ISBN
9789024554584

Besprekingen

De man die sneller stript dan zijn schaduw
Joann Sfar vormt samen met zijn collega's van de Association-stal zowat de meest vernieuwende en productiefste groep stripmakers van de laatste decennia. Talenten als Trondheim, David B., Guibert of Blain richt­ten een eigen studio op en overspoelden Frankrijk met massa's albums. Voor Sfar, nauwelijks 35, komt het totaal als tekenaar en schrijver, in tien jaar al op meer dan 50. Daar moesten zelfs in het Nederlandse taalgebied enkele vertalingen van komen.
Na zijn doorbraak met het komische De dochter van de professor (tekenaar Guibert), die verliefd is op een mummie, is Sfar in het Nederlandse taalgebied vooral bekend van de filosofische stripreeks 'De kat van de rabbijn' (Atlas). De Joodse thema's en humor, die wel vaker terugkomen in zijn werk, worden hier centraal gesteld. Dat is ook zo in de historische, ernstigere en gevoelige reeks 'Zwarte olijven'. Een kleine joodse jongen wordt daarin aan zijn lot overgelaten tijdens de Romeins…Lees verder
De stripreeks 'Donjon' speelt zich af in een omgeving waarin elk individu zijn eigen plan trekt. De non-conformistische hoofdpersonen, in de vorm van allerlei dieren, treden daarbij alle fatsoensnormen met voeten. Naast de hoofdreeks 'Donjon Zenit' is een aantal subseries gestart. In 'Donjon Ochtendgloren', waarin de geschiedenis van de burcht en zijn toekomstige bewoners wordt geschetst, komt de belangrijkste rol toe aan de latere bewaker, de jeugdige Hyacint. In het derde deel belandt Hyacint, na geboefte van hun buit te hebben verlost en na het plegen van een moord, in het bed van zijn onbetrouwbare en promiscue minnares, die hem opzadelt met een geslachtsziekte. Als een soort boetedoening werpt hij zich op als beschermer van een alleenstaande dame, die op zoek is naar haar verdwenen verloofde. De schetsmatig karikaturale tekenstijl sluit naadloos aan bij het ook nu weer verrassende scenario. De vileine dialogen en zwarte humor zijn binnen het stripgenre van bijzondere klasse.

Over Joann Sfar

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Joann Sfar (Nice, 28 augustus 1971) is een Frans auteur en filmregisseur. Hij is een van de bekendere artiesten van de Franco-Belgische stripbeweging.

Biografie

Sfar begon zijn carrière als tekenaars bij de uitgever L'association. Zijn bekendste reeks is Donjon die hij met Lewis Trondheim maakte. Donjon wordt getekend door veel verschillende tekenaars. Sfar name de sub-serie Donjon Avondschemer voor zijn rekening en tekende hiervan de eerste drie delen (nummer 101, 102 en 103). Van de Kat van de Rabbijn en Kleine Vampier zijn tevens tekenfilms gemaakt. Van de Kat van de Rabbijn verschijnt in 2018 een verfilming.

Bibliografie

In het Nederlands verschenen

Zwarte olijven (ism Emmanuel Guibert)