Strip
Nederlands
Donjon Zenit is de bekendste Donjon-reeks, die kent inmiddels iedereen. Dat wil zeggen, de liefhebber met smaak. Nacht brengt onraad is het tweede, onmogelijk te negeren Donjon-deel in het tijdperk Ochtendgloren. Dit is de reeks waarin de totstandkoming van de Donjon, de slottoren, de gebeurtenissen bepaalt.
Om te beginnen valt er het nodige recht te zetten. Eerst professor Fontaine. Hij meld
Extra onderwerp
fantasy
Titel
Nacht brengt onraad
Scenarist
Joann Sfar Lewis Trondheim
Illustrator
Christophe Blain
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Un justicier dans l'ennui
Uitgever
Amsterdam: M, 2004
48 p. : ill.
ISBN
9789022538722

Besprekingen

De stripreeks 'Donjon' speelt zich in een absurdistisch universum, waarin een stel excentrieke figuren op een opportunistische wijze tracht te overleven. Naast de hoofdreeks 'Donjon Zenit' lopen meer series. Een van die series is 'Donjon Ochtendgloren' waarin de geschiedenis van de burcht en zijn toekomstige bewoners centraal staat. In het tweede deel tracht de jeugdige Hyacint, de latere bewaker van de Donjon, greep te krijgen op de steeds wisselende omgevingsfactoren, waarin zijn perfide oom een prominente rol speelt. Deze geeft hem opdracht om zijn onomkoopbare leermeester over te halen gunstig te stemmen over een discutabel bouwproject. Daarnaast tracht hij 's nachts als gemaskerde boevenvanger indruk te maken op een onbetrouwbare schone. De ongedwongen dialogen, de venijnige zwarte grappen en de verrassende gebeurtenissen geven de stripreeks 'Donjon' een aparte plaats in het genre. De tekenstijl sluit naadloos aan bij het hilarische scenario.

Over Joann Sfar

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Joann Sfar (Nice, 28 augustus 1971) is een Frans auteur en filmregisseur. Hij is een van de bekendere artiesten van de Franco-Belgische stripbeweging.

Biografie

Sfar begon zijn carrière als tekenaars bij de uitgever L'association. Zijn bekendste reeks is Donjon die hij met Lewis Trondheim maakte. Donjon wordt getekend door veel verschillende tekenaars. Sfar name de sub-serie Donjon Avondschemer voor zijn rekening en tekende hiervan de eerste drie delen (nummer 101, 102 en 103). Van de Kat van de Rabbijn en Kleine Vampier zijn tevens tekenfilms gemaakt. Van de Kat van de Rabbijn verschijnt in 2018 een verfilming.

Bibliografie

In het Nederlands verschenen

Zwarte olijven (ism Emmanuel Guibert)