Strip
Nederlands

Waarom is deze nacht zo anders dan de andere?

Joann Sfar (scenarist), Emmanuel Guibert (illustrator)

Waarom is deze nacht zo anders dan de andere?

In de reeks:
Genre:
2000 jaar geleden, onder de olijfbomen van Judea..."? Papa? Als God je zou opdragen een heuvel te beklimmen en mij te offeren, zoals Hij met Abraham heeft gedaan... zou je dat dan doen?? Natuurlijk."Zo antwoordt Yaacov zijn zoon Gamaliel. We bevinden ons in Jeruzalem, in de tijd van Christus. Gamaliel, een jongen van 10 jaar, en zijn vader hebben net in de tempel een bok geofferd ter gelegenheid v
Extra onderwerp
Historische literatuur
Titel
Waarom is deze nacht zo anders dan de andere?
Scenarist
Joann Sfar
Illustrator
Emmanuel Guibert
Taal
Nederlands
Uitgever
[Marcinelle]: Dupuis, 2001
48 p. : ill.
ISBN
90-314-2349-1 (paperback)

Besprekingen

Waarom is deze strip anders dan de andere? Om zijn eenvoud. De vrij hoekige tekenstijl (het lijkt nog het meest op Deogratias van Stassen) en de karige dialogen geven de personages een zekere waardigheid en sereniteit. Vanaf de eerste bladzijden veroveren zij de harten van de lezers. Judea bij het begin van onze jaartelling. Vader Yaacov en zijn zoontje Gamaliel trekken naar Jeruzalem om hun geitje te offeren ter nagedachtenis van hun overleden vrouw/moeder. En om Pesach te vieren. Tijdens een opstoot bij de tempel raken ze van elkaar gescheiden. De Romeinen aanzien de vader voor oproerkraaier en gooien hem in de gevangenis. Een jonge vrouw Tsiporah ontfermt zich over het kind. Samen met twee Gallische huursoldaten die willen deserteren, ontvluchten ze Jeruzalem en sluiten zij aan bij de joodse opstandelingen die zich buiten de stad schuilhouden.

Door de bijbel behoren farizeeërs, Pontius Pilatus en het Romeinse juk op Judea tot ons cultureel erfgoed. De tijd en de plaa…Lees verder

Over Joann Sfar

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Joann Sfar (Nice, 28 augustus 1971) is een Frans auteur en filmregisseur. Hij is een van de bekendere artiesten van de Franco-Belgische stripbeweging.

Biografie

Sfar begon zijn carrière als tekenaars bij de uitgever L'association. Zijn bekendste reeks is Donjon die hij met Lewis Trondheim maakte. Donjon wordt getekend door veel verschillende tekenaars. Sfar name de sub-serie Donjon Avondschemer voor zijn rekening en tekende hiervan de eerste drie delen (nummer 101, 102 en 103). Van de Kat van de Rabbijn en Kleine Vampier zijn tevens tekenfilms gemaakt. Van de Kat van de Rabbijn verschijnt in 2018 een verfilming.

Bibliografie

In het Nederlands verschenen

Zwarte olijven (ism Emmanuel Guibert)

Suggesties