Boek
Nederlands

De winter van opa Vlok

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (illustrator)

De winter van opa Vlok

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De opa van Els is erg ziek. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Dood, Grootouders, Sneeuw
Leesniveau
AVI 5
Titel
De winter van opa Vlok / Koos Meinderts ; tek. van Annette Fienieg
Auteur
Koos Meinderts
Illustrator
Annette Fienieg
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2002
39 p. : ill.
ISBN
90-276-4627-9

Besprekingen

Els is verrukt dat het gesneeuwd heeft. Ze loopt vlug naar het huisje van haar opa want die kan prachtige sneeuwpoppen maken. Opa reageert niet op de bel en samen met een buurvrouw gaan ze naar binnen. Daar vinden ze de man naast zijn bed. Hij kreeg een beroerte en moet naar het ziekenhuis. Els maakt een mooie sneeuwpop die erg goed op haar opa gelijkt. Ze hoopt dat haar opa vlug beter wordt en die wens uit ze in haar droom aan de sneeuwfee.

Een realistisch verhaal met een open einde dat de jonge lezer een sprankeltje hoop laat dat het nog goed komt met de opa van Els. Het boek heeft op de Leeslat Leeservaring D en AVI 5.

[Anita Wuestenberg]
De energieke en vitale opa van Els wordt getroffen door een beroerte. Hij is grotendeels verlamd en heeft erg veel moeite met praten. Iedereen doet z'n best om hem in leven te houden, maar als Els hem zo ziet, mager, bleek en zonder energie, vraagt ze zich af of opa wel wil blijven leven. Ontroerend verhaal met een open einde waarin op een eenvoudige maar gevoelige manier verteld wordt hoe Els reageert op het zien van haar opa, de vragen die in haar opkomen, hoe ze omgaat met haar verdriet, maar ook hoe Els omgaat met haar opa. Tussen de regels door voel je de verbondenheid tussen Els en haar opa, waardoor Els haar opa feilloos aanvoelt en zich daarom ook gaat afvragen of opa zo wel wil blijven leven. Duidelijke letter en overzichtelijke bladspiegel. Kleurrijke paginagrote illustraties waarin de gezichtsuitdrukkingen het verhaal ondersteunen. Vlot taalgebruik in korte zinnen. Prachtig verhaal over een moeilijk onderwerp voor kinderen vanaf ca. 7 jaar.

Over Koos Meinderts

Koos Meinderts (Den Haag, 20 januari 1953) is een Nederlands schrijver.

Leven en werk

Meinderts studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon Meinderts ook de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma’s en (kinder)boeken. Koos Meinderts heeft één van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. In 2007 was deze voorstelling te zien in het Jeugdtheater Hofplein, Martin van Waardenberg vormde samen met leerlingen van het Hofplein theater de cast. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Harrie Jekkers. In 2008 ging in het Hofplein theater de voorstelling De winterkoningin in première. Dit stuk is ook geschreven door Koos Meinderts met liedjes van Harrie Jekkers.

Koos Meinderts schr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties