Boek
Nederlands

Keizer en de verhalenvader

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (illustrator)

Keizer en de verhalenvader

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Keizer woont met zijn vader aan de rand van de duinen. Hier heeft hij een geheim plekje waar hij nadenkt over zijn moeder, die hij nauwelijks heeft gekend, zijn geheime vriendinnetje en de verhalen van zijn vader. Vanaf ca. 8 jaar.
Extra onderwerp
Makkelijk lezen
Leesniveau
AVI 7
Titel
Keizer en de verhalenvader / Koos Meinderts ; met tek. van Annette Fienieg
Auteur
Koos Meinderts
Illustrator
Annette Fienieg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2003
74 p. : ill.
ISBN
90-258-3470-1

Besprekingen

Soms gebeurt het, zomaar, onverwacht. Je begint een boek te lezen waarvan je verwacht dat het, gelet op de naam van de auteur, een onderhoudend verhaal zal opleveren. En dan, een verhaal zo hartverwarmend, zo ontwapenend, zo ontroerend, dat je het bijna jammer vindt erover te moeten schrijven. Je zou willen volstaan met: lees het, laat het anderen lezen, lees het voor. Lees het en tracht je voor de geest te halen hoe je deed en dacht toen je zelf een jaar of acht was, even oud als Keizer, die eigenlijk Arie heet. Hij woont met zijn vader die hoedenmaker is in een huisje aan de duinrand. Zijn moeder heeft hij nooit gekend, zij verdween toen hij nog geen jaar oud was uit zijn leven en dat van zijn vader. In een verhaaltje over een zeemeermin vertelt de vader zijn zoontje wat er is gebeurd, het verschrikkelijke verhullend maar niet verzwijgend. Voor Keizer leeft zijn moeder als zeemeermin ergens in zee en vanaf zijn geheime plek op een duin vertelt hij haar wat er zo in zijn leven voorva…Lees verder
Het leventje van Keizer is een aaneenschakeling van verhalen die zijn vader vertelt. Ze vormen voor hem een houvast om zijn fantasieën een plekje te geven in het echte leven. De verhalen vormen ook de leidraad voor het boek. We lezen mee in Keizers gedachten en de manier waarop hij tegen het leven aankijkt. Al gauw krijg je als lezer een warm plekje voor Keizer. De korte hoofdstukken bevatten afwisselend lange en korte zinnen; nergens worden echt moeilijke woorden gebruikt. Ieder hoofdstuk bevat kleine zwartwitte pentekeningen; de inkt is zowel voor smalle lijnen als voor aquarelachtige invulling gebruikt. Het geheel is een simpel, maar vooral mooi boekje geworden, afgewerkt met tekeningen op het schutblad en een stevige harde kaft. Een uitgave voor fijnproevers vanaf ca. 8 jaar.

Over Koos Meinderts

Koos Meinderts (Den Haag, 20 januari 1953) is een Nederlands schrijver.

Leven en werk

Meinderts studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon Meinderts ook de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma’s en (kinder)boeken. Koos Meinderts heeft één van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. In 2007 was deze voorstelling te zien in het Jeugdtheater Hofplein, Martin van Waardenberg vormde samen met leerlingen van het Hofplein theater de cast. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Harrie Jekkers. In 2008 ging in het Hofplein theater de voorstelling De winterkoningin in première. Dit stuk is ook geschreven door Koos Meinderts met liedjes van Harrie Jekkers.

Koos Meinderts schr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties