Boek
Nederlands

De gruwelgrot

Lemony Snicket (auteur), Brett Helquist (illustrator)
Op de vlucht voor graaf Olaf komen de drie weeskinderen Violet, Claus en Roosje Baudelaire terecht op de onderzeeboot van kapitein Tegendraads en zijn stiefdochter Fiona. Ze dalen af in de Gruwelgrot, waar levensgevaarlijke paddenstoelen voorkomen. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
De gruwelgrot
Auteur
Lemony Snicket
Illustrator
Brett Helquist
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The grim grotto
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2009
186 p. : ill.
ISBN
9789021666211

Besprekingen

De gruwelgrot is het 11e deel van de reeks de 'Ellendige avonturen', waarin de Baudelairewezen het opnemen tegen het kwade, vertegenwoordigd door graaf Olaf, die uit is op hun fortuin. In het begin van dit boek worden er om de haverklap links gelegd met eerdere delen, waardoor enkel trouwe lezers van de reeks het verhaal ten volle zullen vatten. Ook de schrijfstijl is ontzettend wennen voor nieuwelingen.
Zo worden spannende momenten steevast onderbroken om bv. de theorie over de watercyclus uit de doeken te doen, en wordt er om de halve pagina een of ander moeilijk woord uitgelegd. Eerst leest dit allesbehalve vlot, ook omdat er op die manier geen vaart in het verhaal komt. Maar wie verderleest, zal dit alles weten te waarderen, en zal niet genoeg krijgen van de absurde grappen, de zwarte humor en de woordspelingen. Of wat te denken van "De uitdrukking 'dat zit als gegoten' is merkwaardig, want iets wat gegoten is, is meestal van metaal dat eerst gesmolten is en daarna in ee…Lees verder
De drie weeskinderen Violet, Claus en Roosje Baudelaire worden achtervolgd door graaf Olaf, die hun fortuin wil inpikken. In dit elfde deel in de 'Ellendige avonturen'-reeks* komen de drie wezen terecht op de onderzeeboot van kapitein Tegendraads en zijn stiefdochter Fiona. Samen gaan ze op zoek naar de geheimzinnige suikerpot, voordat graaf Olaf hem vindt. Ze dalen af in de Gruwelgrot, maar daar komen levensgevaarlijke paddenstoelen voor. Een onderhoudend verteld verhaal, waarin een alwetende verteller zich vaak op humoristische wijze tot de lezer richt om moeilijke woorden te verklaren en vooral probeert de lezer te ontmoedigen om verder te lezen. Het boek is zelfstandig te lezen, al wordt er wel veel verwezen naar gebeurtenissen uit de eerdere delen. De tekst is gedrukt in een ouderwetse letter en bevat fijne potloodtekeningen in grijstinten. Een aanrader voor griezelliefhebbers vanaf ca. 11 jaar.

Over Lemony Snicket

Lemony Snicket (San Francisco, 28 februari 1970), pseudoniem van Daniel Handler, is een Amerikaans auteur en scenarioschrijver. Hij is de schrijver van de serie A Series of Unfortunate Events (Ellendige avonturen).

Lemony Snicket is tevens een personage in de verhalen. Hier is hij een paranoïde schrijver die in zijn boeken alle moeilijke woorden omstandig uitlegt. Zijn manier van schrijven is humoristisch: als hij eenmaal begonnen is over een "saai" onderwerp te schrijven, gaat hij er heel lang op door.

Boeken

Ellendige avonturen (A Series of Unfortunate Events)

Ellendige avonturen gaat over drie kinderen (Violet, Claus en zonnetje Baudelaire) die na een brand hun ouders kwijtraken. Ze worden ondergebracht bij Graaf Olaf, die op hun fortu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties