Een jonge aristocratische vrouw uit Georgia tracht zonder scrupules en ten koste van de tradities van haar klasse iets te redden uit de rui͏̈nes van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), waarin de beschaving van het Zuiden verloren ging.
Titel
Gejaagd door de wind
Auteur
Margaret Mitchell 1900-1949
Vertaler
Annet Mons W.J.A. Roldanus
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Gone with the wind
Editie
37
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2007
959 p.
ISBN
9789022549247 (paperback)

Besprekingen

Een jonge aristocratische vrouw uit Georgia tracht zonder scrupules en ten koste van de tradities van haar klasse iets te redden uit de ruïne van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) waarin de beschaving van het Zuiden verloren ging. Het enige boek van de schrijfster, die er tien jaar voor nodig had om m.b.v. herinneringen van haar eigen familie het zo aansprekende lot van de hoofdpersoon te verwoorden. Het werk heeft, mede dankzij de succesvolle verfilming (ook voor televisie), niet weinig bijgedragen aan de legendevorming over de nobele aristocraten uit het Zuiden. Hoewel er tamelijk wat cliché-zaken in het boek terug te vinden zijn, bewijst Margaret Mitchell in haar schilderingen van de belegering en verovering van Atlanta en van de uitbuiting van het Zuiden door de Noordelijken dat ze in staat is deze tragedie, de Amerikaanse Burgeroorlog, levend te laten worden. Paperback; kleine druk, volle bladspiegel. Staat weer in de belangstelling door het onlangs gepubliceerde tweede ver…Lees verder

Over Margaret Mitchell

Margaret Munnerlyn Mitchell, ook bekend als Peggy Mitchell, (Atlanta (Georgia), 8 november 1900 – aldaar, 16 augustus 1949) was de schrijfster van het succesvolle boek Gejaagd door de wind (Gone With the Wind, 1936), bekroond met de Pulitzerprijs. De Nederlandse vertaling verscheen in 1940. Het boek werd verfilmd door David O. Selznick en verscheen in 1939 in de bioscopen.

Mitchell werd geboren in Atlanta, Georgia in de zuidelijke Verenigde Staten. Zij bracht haar jeugd door te midden van veteranen uit de Amerikaanse Burgeroorlog en kreeg aldus veel over die oorlog te horen, alleen niet dat de zuidelijken die hadden verloren. Hier kwam zij pas achter toen zij tien jaar oud was.

Zij bezocht Smith College, maar stopte haar studie na haar eindexamen. Zij keerde terug naar Atlanta om het huishouden te leiden na de dood van haar moeder in 1919. Kort daarna ging zij werken bij de krant 'The Atlanta Journal' waarvoor zij een wekelijkse column verzorgde.

Lees verder op Wikipedia