Boek
Nederlands

Mijn vreemde vriendin Hag en ik

Marjon Hoffman (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Nina is nieuw op school; zij zit bij het groepje van Hag. Nina vindt haar maar raar: neem alleen die naam maar! Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 8
Titel
Mijn vreemde vriendin Hag en ik / Marjon Hoffman ; met ill. van Georgien Overwater
Auteur
Marjon Hoffman
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2007
98 p. : ill.
ISBN
9789021619309

Besprekingen

Marjon Hoffman bewees met haar boekjes rond Floor al dat ze van opmerkelijke, niet alledaagse personages houdt. In Mijn vreemde vriendin Hag en ik maakt de schrijfster al meteen in de titel duidelijk dat Hag een vreemd meisje is. De 'ik' uit de titel slaat op Nina, een heel gewoon meisje met een meer dan nieuwsgierige en heel keurige moeder. Nina is net verhuisd en nieuw op school. Ze probeert eerst vriendschap te sluiten met Wolfje, maar die verraadt Nina, om toch maar in een goed blaadje te staan bij een ouder meisjesgroepje. Hag lijkt overal boven te staan, ze kleedt en gedraagt zich volledig zoals ze zelf wil. Wanneer Nina toch haar beste vriendin wordt, keert de rest van de klas hun de rug toe. Nina leert Hag beter kennen en ontdekt dat haar thuissituatie ongewoon is. Wanneer Nina denkt dat Hag haar heeft voorgelogen over haar ouders, wil ze eerst niets meer met haar te maken hebben. Maar dan ontdekt ze dat Hag in geheimschrift een boodschap in hun geheime schriftje heeft …Lees verder
Nina is pas verhuisd en gaat nu naar een nieuwe school. Ze wil zelf graag vriendin worden met Wolfje, maar die wil zich op haar beurt liever aansluiten bij een groepje oudere meisjes. Met Hag, die in haar tafelgroepje zit, krijgt ze wel contact. Maar ze vindt dat Hag nogal vreemd doet. Toch raakt ze bevriend met dit bijzondere meisje, dat haar eigen koers vaart en buitengewoon eigenwijs is. Een aansprekend, humoristisch verhaal, waarin de kwetsbare Nina gevoelig wordt geportretteerd. Haar ouders zijn pas gescheiden en Nina's moeder doet aandoenlijk dapper haar best om het met z'n tweeën gezellig te krijgen. Nina wordt dol van haar vele vragen, maar weet deze tegelijk goed te omzeilen. Dat levert sprankelende dialogen op, die het humoristische karakter van het verhaal nog eens versterken. Met zwierige illustraties in grijstinten, die de humor nog eens onderstrepen. Vanaf ca. 8 jaar.

Mijn vreemde vriendin Hag en ik

In haar nieuwe school ontmoet Nina een wel erg vreemd meisje. Haar klasgenootje Hag draagt oorbellen met reepjes pannenkoek eraan en vertoeft tijdens de pauze in de bosjes. Hoe fascinerend de mysterieuze Hag ook is, Nina wil toch liever een gewone vriendin, zoals Wolfje. Maar Wolfje wil liever deel uitmaken van een groepje oudere meisjes. Ongewild wordt Hag, die in haar werkgroepje zit, echt een obsessie en langzaamaan komt Nina steeds meer over haar en haar vreemde gedrag te weten. Heet Hag wel Hag? Kan je insecten sparen? Bestaan kabouters toch? Kan Hags babyzusje echt gedachten lezen? Nina leert dit eigenwijze meisje dat haar eigen koers vaart te appreciëren en er groeit een bijzondere vriendschap. Het is een aansprekend, humoristisch verhaal met vriendschappen en groepjesvorming als centrale thema. Erbij horen lijkt heel belangrijk te zijn, maar toch wordt dit gerelativeerd. Hag is een buitenbeentje, helemaal zichzelf en ze geniet van de nieuwe vriendschap met Nina. Die staat e…Lees verder

Over Marjon Hoffman

Marjon Hoffman (Amsterdam, 25 september 1971) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Hoffman wist op jonge leeftijd al dat ze een creatief beroep wilde gaan doen en besloot reclamemaker te worden. Na haar middelbare school ging zij naar het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Hierna ging ze werken als reclamemaker; ze schrijft daarnaast ook boeken. In 2003 debuteerde ze met De regels van Floor en daarnaast schreef ze vele andere boeken voor o.a. voor Leopold en Zwijssen. Twee van haar boeken werden bewerkt verfilmd. In 2015 'De Boskampi's, regie Arne Toonen en bekroond met een Cinekid Award voor beste familiefilm. In 2018 werd de boekenserie over Floor verfilmd door de VPRO. Seizoen 1 werd bekroond met de belangrijkste televisieprijs; een Emmy Kids Award.

Boeken

Suggesties