Boek
Nederlands

De verloren brief aan Thomas Mann : novelle

Maxim Biller (auteur), Marcel Misset (vertaler), Bruno Schulz (illustrator)
+1
De verloren brief aan Thomas Mann : novelle
×
De verloren brief aan Thomas Mann : novelle De verloren brief aan Thomas Mann : novelle

De verloren brief aan Thomas Mann : novelle

Maxim Biller (auteur), Marcel Misset (vertaler), Bruno Schulz (illustrator)
Genre:
Herschepping van een mogelijk verloren gegane brief uit 1938 van de Poolse kunstenaar Bruno Schulz (1892-1942) aan de Duitse schrijver Thomas Mann (1875-1955).
Titel
De verloren brief aan Thomas Mann : novelle
Auteur
Maxim Biller
Vertaler
Marcel Misset
Illustrator
Bruno Schulz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Im Kopf von Bruno Schulz
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2014
62 p.
ISBN
9789059365339 (hardback)

Besprekingen

In het hoofd van Bruno

Het leven van Bruno Schulz is tragisch, maar zijn verhalen zinderen van het licht. Maxim Biller laat de Pools-Joodse schrijver en tekenaar een brief schrijven aan zijn beroemde collega Thomas Mann. De verloren brief aan Thomas Mann is een prima opstapje naar het werk van Schulz.

De Pools-Joodse Bruno Schulz (1892-1942) is een writer's writer. Philip Roth, John Updike en J.M. Coetzee zijn fans. Jonathan Safran Foer riep De kaneelwinkels, Schulz' meesterwerk, uit tot zijn lievelingsboek. Hij schreef er een inleiding bij en verknipte het daarna tot hij er een bizar eigen werk ( Tree of codes) aan overhield - een roman die letterlijk vol gaten zit. En David Grossman, die zich als jongeling overweldigd had gevoeld door Schulz' genie, voerde de schrijver op in zijn roman Zie: liefde.

Het mysterie van al die adoratie wordt ontsluierd op de pagina's van Schulz' verzamelde werk. Veel is het niet, want essays, verhalen en een onafgewerkte roman gingen verloren tijdens de Duitse bezetting van Polen. Twee bundels korte verhalen werden tijdens Schulz' leven gepubliceerd:De kaneelwinkels (1933) en Sanatorium Clepsydra (1937). Is zijn grafisch werk donker en fetisjistisch - Schulz was van beroep tekenleraar - zijn verhalen zinderen van het licht.

Tussen droom…Lees verder

Deze korte novelle is een herschepping van een mogelijk verloren gegane brief van een Poolse kunstenaar aan de beroemde Duitse auteur Thomas Mann. De oorspronkelijke auteur was Bruno Schulz, een joodse schrijver en schilder in Polen tussen de twee wereldoorlogen. Alhoewel ooit vrijwel vergeten heeft hij een come back gemaakt dankzij o.a. John Updike en Philip Roth. Schulz beschreef bijvoorbeeld in 'De Kaneelwinkels' vooral het traditionele joodse leven in een vooroorlogs Pools provinciestadje. Met de komst van de nazi's nam zijn angst toe dat hieraan een spoedig einde zou komen. Uiteindelijk werd hij in 1942 in het joodse ghetto brutaalweg neergeschoten door een Gestapo-officier. De nu door Biller herschreven brief aan Thomas Mann is op zich een kunstwerk. In de hallucinerende taal die ook Schulz eigen was creëert hij diens surrealistische wereld waarin het komende nazisme steeds scherper voelbaar wordt. De uitstekende vertaling doet daaraan alle recht. Gebonden uitgave op pocketform…Lees verder