Boek
Nederlands

Een loeder van een moeder

Mirjam Mous (auteur), Marja Meijer (illustrator)

Een loeder van een moeder

Mirjam Mous (auteur), Marja Meijer (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Sjoerd heeft een nieuwe moeder nodig. Hij hangt een briefje op bij de supermarkt. Daar komen een heleboel dames op af die zijn moeder wel willen zijn. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Ouders, Humor
Titel
Een loeder van een moeder
Auteur
Mirjam Mous
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Lier: Van In, 2003 | Andere uitgaves
78 p. : ill.
ISBN
9026993374 9789026993374

Besprekingen

Met de eerste zinnen van Mirjam Mous' Een loeder van een moeder is de absurde, humoristische toon meteen gezet: "Mijn oude moeder werd overreden door een krokodil op rolschaatsen. Daarom moest ik een nieuwe zoeken". Sjoerd hangt een bord op in de supermarkt en krijgt onverwacht veel respons op zijn vraag naar een vervangmoeder. De meest uiteenlopende personen komen zich aanbieden en Sjoerd durft niemand weigeren. Want elke kandidate heeft andere voordelen: moeder Koek kan zo lekker koken, dankzij de beroemde moeder krijgt Sjoerd veel vriendjes en Schoonmoeder houdt de boel aan kant. Alleen wordt het huis wel een beetje klein en kunnen de moeders onderling niet allemaal met elkaar opschieten.

Sjoerds verlies leidt tot een hele reeks amusante situaties. De personages gedragen zich bij de meest absurde gebeurtenissen alsof alles doodnormaal is en precies daardoor komt het verhaal zo grappig over. Af en toe is de humor bijna grof. Overblijfmoeder bv. wordt uit medelijden aa…Lees verder
Sjoerds moeder is overreden door een krokodil op rolschaatsen, dus nu heeft hij een nieuwe nodig. Hij hangt een briefje op bij de supermarkt en daar komen diverse moeders op af: Moeder Koek, die zorgt voor het eten, Beroemde Moeder voor het aanzien, Grootmoeder die ongelukkig is omdat ze zo groot is, Draagmoeder die het plafond kan dragen als Grootmoeder er doorheen zakt. Moeder Taal, die hem helpt met zijn liefdesbrieven voor Hilda, Schoonmoeder voor het poetsen, Moeder Aarde voor de tuin enz. Maar zoveel moeders heeft natuurlijk ook nadelen. Wat te doen met moederdag. Deze moeders zijn niet tevreden met een verftekening. Ze zijn niet eens tevreden met de cadeautjes die Sjoerd voor hen heeft gekocht. Het wordt zo'n ruzie, dat het huis ervan instort. Sjoerd ontploft bijna en loopt weg. Dan ontmoet hij Hilda en hij mag bij haar en haar vader komen wonen. En zo keert alles zich nog ten goede. Een enig verhaal. Namen van de moeders zoals Schoonmoeder (poetsen), Bommoeder (verdediging) zi…Lees verder

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema & W…Lees verder op Wikipedia