Boek
Nederlands

Het bos van bloedbaard

Mirjam Mous (auteur), Marja Meijer (illustrator)
+1
Het bos van bloedbaard
×
Het bos van bloedbaard Het bos van bloedbaard

Het bos van bloedbaard

Mirjam Mous (auteur), Marja Meijer (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Vigo verdenkt zijn nieuwe meester Bram ervan dat hij geen vampier is en gaat op onderzoek uit. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vampiers
Extra onderwerp
AVV, avontuur
Leesniveau
AVI 7
Titel
Het bos van bloedbaard
Auteur
Mirjam Mous
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2003
80 p. : ill.
ISBN
90-269-9729-9

Besprekingen

Monsters en avontuur, dat lijken de vaste ingrediënten te zijn van de vele boeken van Mirjam Mous. Sinds 2002 werkt ze aan een reeks over Vigo Vampier, het vampiertje in opleiding dat geen bloed kan zien. De boeken kennen een zeker griezelelement maar de sympathie voor de vampieren neemt de overhand en de nadruk ligt op het avontuur.

Het bos van bloedbaard is het vierde deeltje in de reeks. Het moment is aangebroken waarop de klas leert vliegen. Na die nuttige lessen gaat de familie op reis, kamperen in een bos. Vigo en zijn vriendinnetje Lin ontdekken daar een afgesloten terrein en zien er een vreemd heerschap met een panter. Ze fantaseren dat ze het kasteel van Bloedbaard hebben ontdekt, maar na een spannende speurtocht blijkt de werkelijkheid toch heel anders uit te draaien.

De taal van dit boekje is niet bijzonder, af en toe te gechargeerd (heftige emoties). De grapjes over Vigo's angst voor bloed en andere vampierentoestanden zijn na vier afleveringen in de…Lees verder
Vigo en zijn vriendinnetje Lin zijn zo in de ban van vampiers dat ze fantasie en werkelijkheid niet meer uit elkaar houden. In groep 6 droomt Vigo over vlieglessen en ziet hij zichzelf al als vampier tegen het plafond vliegen. Als zijn ouders in de herfstvakantie samen met vrienden en hun kinderen een boshuisje huren, gaan Vigo en Lin op avontuur uit en beleven de spannendste momenten in het kasteel van een zekere Bloedbaard. In dit boek worden gegevens uit "Harry Potter" en uit het sprookje "Blauwbaard" prettig door elkaar gehusseld en geplaatst in een Efteling-achtige setting. Het kasteel van Bloedbaard blijkt n.l. het begin te zijn van een pretpark, gebaseerd op vampierverhalen waarin een variant van Blauwbaard het middelpunt vormt. Een mooi uitgegeven boek met veel zwartwitillustraties die, jammer genoeg, geen griezelige uitstraling hebben. Op de harde voorplaat zweven Vigo en Lin in een vampierachtige cape gezellig samen over het kasteel van Bloedbaard. Voor kinderen vanaf ca. 8 …Lees verder

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema & W…Lees verder op Wikipedia