Boek
Nederlands

Sweet! by Sam : supervrolijke gerechten, ook voor kids met voedselallergie!

Sam Loman (auteur)

Sweet! by Sam : supervrolijke gerechten, ook voor kids met voedselallergie!

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Recepten van gerechten en traktaties worden stap voor stap uitgelegd met informatie over allergie. Met kleurenfoto's -en tekeningen. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Gerechten, Snoep, Snacks, Gebak
Titel
Sweet! by Sam : supervrolijke gerechten, ook voor kids met voedselallergie!
Auteur
Sam Loman 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Kluitman, 2009
125 p. : ill.
ISBN
9789020691429

Besprekingen

Slechts twee procent van de volwassenen en drie procent van de kinderen hebben naar schatting te kampen met voedselallergie. Dat is een aandoening waarbij het immuunsysteem reageert op een vreemd eiwit, een allergeen. Een diagnose stellen is niet altijd even eenvoudig en moet door een allergoloog worden gedaan. Het gevolg is dat naar schatting vijf tot twintig procent van de mensen denken allergisch te zijn, terwijl ze dat niet zijn. Twee van de drie diagnoses van koemelkallergie zouden bv. onterecht zijn. Steeds meer mensen hebben echter een verhoogde gevoeligheid voor een bepaald bestanddeel uit voeding, of hebben een tekort aan een bepaald enzym zoals bv. lactase, wat lactose-intolerantie veroorzaakt.
Terecht of onterecht, allergisch, intolerant, of pseudo-overgevoelig voor voedsel, het fenomeen beïnvloedt rechtstreeks het dieet van veel kinderen en volwassenen, die uit bezorgdheid bepaalde voedingsmiddelen mijden. Gluten, tarwe, kippeneieren, koemelk, noten, pitten, zaden, pind…Lees verder
Recepten van gerechten en traktaties voor kinderen. Bij de recepten is rekening gehouden met voedselallergie- en intolerantie. In de inleiding wordt hierover een uitleg gegeven met een overzicht van sterk allergenen producten en voedingsmiddelen die vaak een intolerantie geven. Bij elk recept afzonderlijk staat een overzicht van de voedingsmiddelen die allergenen bevatten, welke niet en wat eventueel een alternatief voor een gebruikt ingrediënt kan zijn. Duidelijke beschrijving van de verschillende feestelijke recepten zoals heerlijke taartjes, gezonde toetjes en traktaties. Mooie paginagrote, vaak zoet gekleurde, illustraties van de eindresultaten. Bij de recepten zelf staan geen werktekeningen, maar wel kleine kleurentekeningen. De auteur heeft vele jeugdboeken van illustraties voorzien. Keurig verzorgde uitgave met lekkere originele ideeën om samen met kinderen vanaf ca. 8 t/m 12 jaar in de keuken aan de slag te gaan en een feest van de traktatie te maken.