Strip
Nederlands

Vooruit, broekjes!

Zep (auteur)

Vooruit, broekjes!

In de reeks:
Titeuf; 14
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Of het nu in de klas is, op de speelplaats, thuis of op straat: Titeuf heeft altijd oog voor wat er zich rond hem afspeelt. En toch staat hij nu even met zijn mond vol tanden. Van kernafval dat stinkt zoals de luiers van Zizie tot genetisch gemanipuleerde komkommers: vandaag moet je over werkelijk àlles kunnen meepraten! Gelukkig kan hij terugvallen op zijn maatjes en videogames om het ons allemaa
Extra onderwerp
humor
Titel
Vooruit, broekjes!
Auteur
Zep
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
A fond le slip!
Uitgever
Antwerpen: Glénat, © 2017
47 p. : ill.
ISBN
9789462940598 (paperback)

Besprekingen

In Nederland wellicht nog niet zo bekend, maar in het Franse taalgebied is de strip 'Titeuf' van de Zwitser Zep (Philippe Chappuis, 1967-) een dermate groot succes dat er niet alleen een tv-serie van gemaakt werd maar zelfs een speelfilm. De strip, die in 2017 zijn 25-jarig jubileum vierde, is een humoristisch beeldverhaal waarin de belevenissen van jongeren in de tienerleeftijd centraal staan. Taboes worden niet geschuwd en herkenbare zaken als sociale media, digitaal pesten en chantage met naaktfoto's passeren allemaal de revue, op een ogenschijnlijk luchtige wijze maar met een grimmige, soms wat naargeestige ondertoon. De figuren zijn uitgesproken lelijke karikaturen en symboliseren op wrang-humoristische wijze problemen in de puberwereld. De strip verscheen eerder in het Frans/Belgische blad 'Tchou!'. Afzonderlijk leesbaar naast het vorige deel, 'Word toch eindelijk volwassen, Titeuf!' (2015)*.

Over Zep

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Selbymay

Zep, pseudoniem van Philippe Chappuis (Genève, 15 december 1967) is een Zwitserse, Franstalige striptekenaar die voornamelijk bekend is vanwege zijn stripreeks Titeuf.

Levensloop

Als kind creëerde Chappuis zijn eigen eigen stripblad. Hij noemde het Zep naar zijn favoriete band Led Zeppelin. Later zou dit zijn pseudoniem worden.

Hij volgde in Genève een kunstopleiding waarna hij in 1985 debuteerde in het Belgische stripblad Spirou/Robbedoes.

Zep werkte regelmatig samen met zijn vrouw Hélène Muller als scenariste. Intussen zijn zij gescheiden.

Werk

Vanaf 1988 verscheen zijn strip Victor over een luie en onhandige werknemer van een drukkerij in stripblad Spirou. Uitgeverij Dupuis weigerde echter een albumuitgave van de gags van Victor. Er volgde toch een stripalbum, Victor n’en rate pas une, maar bij een kleinere uitgeverij. Volg…Lees verder op Wikipedia