Hieronder vind je diverse educatieve materialen die je kan ontlenen in de bibliotheek.

Een materiaal reserveren? Vul het reserveringsformulier in. 
Je ontvangt een bevestiging via email. Daarna kan je het materiaal van je keuze ontlenen voor 1 week. 

 

Bee-Botkoffer (kleuters - 1e & 2e leerjaar)

Ken jij de Bee-Bots al? Kleuters en leerlingen van het 1e en 2e leerjaar leren spelenderwijs programmeren met deze vrolijke bijtjes. Het is een technologie op kindermaat, een echte toegevoegde waarde in de klas. 

In de koffer vind je oa. 6 Bee-Bots, een lettermat, een vormenmat, een transparante mat, verkeerstegels, opdrachtkaartjes en een inspiratiegids.

We willen de leerkrachten graag uitnodigen om met dit materiaal aan de slag te gaan in de klas. Er kunnen workshops voor leerkrachten op afspraak in de school gegeven worden. 

 

Let's go code (kleuters - 1e & 2e leerjaar)

Met dit spel komen jonge kinderen makkelijk in contact met eerste programeer opdrachten, zonder dat er elektronische hulpmiddelen voor nodig zijn.
Bij programmeren gaat het niet alleen om in computertaal denken, maar ook om vaardigheden zo als: fouten opsporen en corrigeren, problemen oplossen, patronen herkennen en series maken. Tevens een ideaal spel om het ruimtelijk inzicht mee te stimuleren. Leer de ruimtelijke begrippen door ze toe passen; vooruit, achteruit, links, rechts, draaien/keren.

 

Pro-Botkoffer (3e t/m 6e leerjaar)

Ken je de Pro-Bots al? Leerlingen van het 3e tot en met 6e leerjaar leren spelenderwijs programmeren met deze auto’s. De Pro-Bots zijn de volgende, meer uitdagende, stap na de Bee-Bots.

In de koffer vind je oa. 6 Pro-Bots, een racemat, een pretparkmat, een Bree-mat, een Verenigd Koninkrijk-mat, een transparante mat, een gebruiksaanwijzing en een handleiding.

We willen de leerkrachten graag uitnodigen om met dit materiaal aan de slag te gaan in de klas. Er kunnen workshops voor leerkrachten op afspraak in de school gegeven worden. 

 

Publi Ville koffer (4e & 5e leerjaar)

Om kinderen bewust te maken van de nieuwe trends in het reclamelandschap, werd in het kader van het AdLit-project (Advertising Literacy) Publi Ville ontwikkeld voor het 4e en 5e leerjaar van het basisonderwijs.

Publi Ville is een up-to-date, theoretisch en praktisch onderbouwd lespakket waarin leerlingen enerzijds zelf ontdekken hoe de vork precies aan de steel zit in het huidige reclamelandschap en anderzijds leren een eigen mening te vormen over nieuwe reclamevormen.

Deze koffer bevat 3 speldozen, een handleiding en de mediawegwijzer 'reclame? wijs!'. Deze mediawegwijzer werd ontwikkeld om leerkrachten meer inzicht te geven in het belang en de relevantie van reclamewijsheid.

 

Little Bits (4e t/m 6e leerjaar)

Kennismaken met elektronica is nog nooit eenvoudiger geweest. LittleBits zijn eenvoudig met magneetjes te koppelen, kinderen leren zo de basis van elektronica. Met LittleBits leren ze samenwerken, logisch redeneren, kritisch denken en problemen oplossen.

We willen de leerkrachten graag uitnodigen om met dit materiaal aan de slag te gaan in de klas. Er kunnen workshops voor leerkrachten op afspraak in de school gegeven worden.

 

Europakoffer (5e leerjaar)

Doe mee met ‘ontdek Europa’, een zoektocht voor kinderen uit het vijfde leerjaar. 

In de Europakoffer zitten meer dan 20 boeken en brochures en inkledingsmateriaal met het thema “Europa”. De leerlingen lossen een aantal vragen op over de EU-lidstaten. Hierbij komen diverse kenmerken van de landen van Europa aan bod. De antwoorden vinden ze in de boeken van de koffer. 

Reserveer de koffer tijdig aan de infobalie, telefonisch, of via mail.

Op zoek naar ander lesmateriaal over Europa?  Eén adres!  www.europaindeklas.be

 

This is not a Game (5e & 6e leerjaar)

'This is not a Game' is een bordspel waarbij leerlingen zich inleven in het verhaal van een vluchteling. Ze doen dit aan de hand van verhaalkaarten en doe-opdrachten die het verhaal vertellen van 14 vluchtelingen, die leefden tussen de middeleeuwen en het heden. Zo krijgen kinderen en jongeren inzicht in wat vluchten is, maken ze kennis met enkele basisbegrippen en ontdekken ze spelenderwijs de impact van vluchten.

Het bordspel is ontwikkeld voor leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs en alle graden van het secundair onderwijs en past binnen de eindtermen. Het spel kan met een volledige klas gespeeld worden, in vier groepen. Er zit ook een handleiding bij voor leerkrachten die ondersteuning geeft bij de naverwerking ervan in de klas.

'This is not a Game' kan je reserveren via de catalogus: Reserveer 'This is not a Game' en haal het spel af aan de infobalie.

 

Prentenboekenkoffers (kleuters)

Elke prentenboekenkoffer bevat een prentenboek, blikvanger om het boek te introduceren, kamishibai en educatief verwerkingsmateriaal bij het prentenboek. 

Enkele afspraken:

De prentenboekenkoffers zijn voorbehouden voor Breese basisscholen of leerkrachten woonachtig te Bree.

De prentenboekenkoffers zijn aangemaakt door leerlingen van het secundair onderwijs en voor verbetering vatbaar. Graag suggesties over de inhoud, de verbetering van de materialen… Heb je zelf nog educatief materiaal wat erbij gebruikt kan worden, dan nemen we dit graag op in de koffer.
 

Klik op de titel voor meer info:

Bertje Big
De mooiste vis van de zee
Draakje Donatius heeft het koud
Ik wil het zelf doen
Kleine bever en de echo
Mama kwijt
Nog 100 nachtjes slapen
Otto de boekenbeer
Toen Ludo de wereld opat
Trixie de heksenkat
Verboden voor allemaal
Wiebelbillenboogie

 

Tintelkoffer (kleuters)

De tintelkoffer voor kleuters werd gemaakt in het kader van het Leaderproject ‘Tintelboeren’ en kreeg daarvoor ondersteuning van Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg. De spellen en verhalen die in deze koffer zitten werden ontwikkeld om kinderen in het kleuteronderwijs op een plezante manier in contact te brengen met de oorsprong van de voeding. Een antwoord op de vraag: "Waar komt het eten vandaan dat elke dag op ons bord ligt?"

De tintelkoffer kan je reserveren via de catalogus: Reserveer tintelkoffer en haal de koffer af aan de infobalie.