Mediawijs onderwijs

Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en begrijpen om deel te nemen aan onze maatschappij. Mediawijs ontwikkelde de 'Leerlijn Mediawijsheid'.

De 'Leerlijn Mediawijsheid' vat samen welke mediawijze competenties een ‘gemiddeld’ kind op elke leeftijd zou moeten ontwikkelen. Ze geeft een invulling aan de eindtermen en leerplannen volgens het kader van het Mediawijs Competentiemodel. De leerlijn geeft een overzicht van de belangrijkste mediawijze leerdoelen gelinkt aan de sleutelcompetenties en de eindtermen. 

Leerlijn mediawijsheid

Gebruik de leerlijn als praktisch instrument om met je schoolteam

 • je mediawijze visie en beleid in te vullen,
 • lesinhouden en lesmateriaal te selecteren,
 • mediawijze activiteiten en uitstappen te organiseren.

  Bron: Mediawijs

  Bib & mediawijs onderwijs

  Wanneer? schooljaar '21 - '22

  Wie? alle leerlingen van het het 2e, 4e en 6e leerjaar

  Wat? medewerkers van de bib komen naar de scholen en stellen mediawijze tools voor aan de leerlingen en hun leerkrachten

  MakerBib

  Tools in de klas: 5 gouden regels

  1) Durf experimenteren!

  2) Beperk je keuze van apps en tools en verdiep je erin.

  3) Vertrek altijd van het verhaal dat je wilt meegeven, denk na over hoe je dit het best kan doen in functie van de leerlingen en hun leerproces.

  4) Maak afspraken met je leerlingen rond het gebruik van een smartphone, tablet of computer in de les.

  5) Je hoeft niet elke les digitale tools te gebruiken.

  Tips en tools 

  Kahoot! Kahoots zijn leuke leerspelletjes die je zelf kan creëren. Je kan drie soorten Kahoots aanmaken: een enquête, quiz of discussie. 
  Ontdek meer over Kahoot! in deze filmpjes: Kahoot! is er voor iedereen en Kahoot! demo voor leerkrachten

  Mentimeter: Mentimeter, een introductie en Hoe werkt Mentimeter naast een quiz kan je met Mentimeter ook samen een woordenwolk maken. 

  Plickers: het grote voordeel van Plickers is dat je leerlingen geen toestel nodig hebben. Ze antwoorden met een codekaart die je scant met jouw smartphone of tablet. In dit kort filmpje zie je hoe Plickers werkt in de klas. Ontdek in deze tutorial hoe je als leerkracht aan de slag kan met Plickers.

  Popplet is een tool die helpt om structuur aan te brengen in leerstof en die leerstof op een overzichtelijke wijze in beeld te brengen. Popplet is een soort mindmap, opgebouwd uit vakjes die met verbindingslijnen worden verbonden.  

  Symbaloo is een webapplicatie waarmee je een gepersonaliseerde desktop aanmaakt. Je organiseert websites in de vorm van een tegeltje op je pagina, deze pagina kan je instellen als je startpagina. Symbaloo kan je bijvoorbeeld gebruiken om de startpagina van je laptops en/of pc's voor de leerlingen te personaliseren.

  Canva is een online design tool voor het creëren van afbeeldingen en posters.

  Nearpod is een interactieve presentatie app. Je kan samen brainstormen, tekenen, VR werelden verkennen,... Maar je kan ook lessen maken, testen maken,... Ontdek de mogelijkheden in dit filmpje: What is Nearpod?

  Nieuws in de klas 

  Nieuws in de klas

  Het is belangrijk dat kinderen en jongeren op diverse manieren in contact komen met nieuws en er kritisch mee leren omgaan. Er is dan ook zo veel nieuws en niet alles is even betrouwbaar of genuanceerd. Jij als leerkracht speelt daarbij een belangrijke rol.

  Lees meer

  De Schaal van M

  de schaal van m

  Mediawijs en Ketnet organiseren jaarlijks De Schaal van M. Speel mee met jouw klas en ontdek hoe mediawijs jouw leerlingen zijn!

  Lees meer