De bibliotheek voelt zich sterk betrokken bij de vorming en ontwikkeling van jongeren. Op het vlak van leesbevordering en leesplezier hebben wij een ruim aanbod van workshops voor scholen.

Educatief materiaal

EDUbox

Naast de content die VRT NWS maakt voor radio, tv, online en via sociale media wil de nieuwsdienst jongeren ook op een andere manier bereiken. Met de educatieve tool EDUbox laat VRT NWS scholieren kennismaken met verschillende maatschappelijke thema’s, zoals democratie en nepnieuws.

 

Workshops

Een workshop reserveren? Neem contact op met Annemie Arras via annemie.arras@bree.be of 089 84 85 40

Voorlezen

Leerlingen maken kennis met prentenboeken. Ze krijgen tips om een geschikt voorleesboek te kiezen. Ze lezen zelf voor en krijgen suggesties om hun voorleestechniek te verbeteren.
Duur: 2  lesuren
 

Leeshulpjes 

De leerlingen maken kennis met leeshulpjes : van grootletterdruk, vergrootblad, daisyspeler tot prismabril.
Duur: 1  lesuur. De verplaatsing vindt plaats tijdens de pauze.
 

Gopress

De leerlingen leren werken met Gopress en vinden zo miljoenen artikels digitaal terug in onze bibliotheek en op Smartschool.

Gopress is een persdatabank die de artikels van alle Vlaamse kranten, enkele magazines en het persagentschap Belga online ter beschikking stelt. Het archief bevat alle nationale / regionale artikels  tot tien jaar terug.
Duur: 2  lesuren
 

Illustraties in prentenboeken

Na een inleiding over het belang van illustraties in prentenboeken, bespreken we uitgebreid hoe tekeningen aangemaakt worden. Waarom  werken sommigen wel  en werken anderen niet?  Welke technieken worden gebruikt? Maar de leerlingen gaan ook zelf aan de slag. 
Duur:  2 lesuren
 

Kamishibai

Na een inleiding over kamishibai, maken de leerlingen  per 2 zelf kamishibaiprenten aan de hand van illustraties uit kunstboeken.
Duur:  2 lesuren
 

Een voelboek maken

Werken met voelboeken bij kinderen, ouderen en mensen met een handicap is een andere manier om met boeken om te gaan. Tijdens deze workshop maken we samen met de leerlingen een voelboek.
Duur:  2 lesuren
 

Verwerkingsactiviteiten met prentenboeken

Werken met verhalen bij kinderen, ouderen en mensen met een handicap krijgt een andere dimensie als er een verwerkingsactiviteit aan vast hangt. Het verhaal wordt een grote puzzel of een dominospel. Maar ook een heus detectivespel is mogelijk.
Duur 2 lesuren
 

Een digitaal prentenboek maken  

De leerlingen leren een digitaal prentenboek maken. Volgende stappen komen aan bod: inscannen van de prenten van een prentenboek, invoegen in Powerpoint en inspreken van tekst.  Verdere mogelijkheden zijn: invoegen van geluiden,  foto’s en tekeningen van kinderen.
Duur 2 lesuren